FENOMENA CINTA ANTARABANGSA DI MALAYSIA | impianku dalam mimpiku

Saturday, April 16, 2011

FENOMENA CINTA ANTARABANGSA DI MALAYSIA

Assalamualaikum...

CINTA.. wah.. tajuk cinta la kali ni... setiap orang ingin merasa nikmat bercinta kan.. ari ni aku xnak cerita tentang kisah percintaan rakyat kita dengan orang lombonk ke, negro ke, mat salleh ke... tapi aku nak cerita pasal orang luar yang ada kat Malaysia ni..

Semua sedia maklumkan, pelbagai bangsa dari macam2 negara yang datang ke Malaysia untuk mencari rezeki kan.. antaranya Indonesia, Bangladesh, Myanmar, Vietnam, Nepal, China, Pakistan, Sri Lanka, Thailand, Iran, India, dan banyak lagi la.. penat nak tulis lagi.. hehe Inilah dinama 1Dunia...


Kalau dah ramai2 tu, mestilah ada yang gersang kan kt sini.. lagi2 kalau yang dah kawen n bini or laki dieorang ada kat negara asal dieorang... Aku yang wat part time kat Giant Melaka ni, aku dapat perhatikan gelagat dieorang.. Coz Giant ne dekat ngan hostel pendatang2 ni.. So hari2 la dieorang datang kat Giant..

Ape yang aku dapat tafsirkan dieorang ni suka couple dengan bukan orang dari negara sendiri.. contohnya Indon + Bangla, Vietnam+Nepal, Sri Langka+Thailand n macam2 versi lagi la.. haha.. aku pon xpaham taste dieorang cmne.. dah macam "taik cicak" lak aku nengok dieorang ni :)

Kalau dari segi percakapan ah macam ayam cakap ngan itik lak.. kadang2 cakap pon sampai guna bahasa isyarat tangan.. :)... tapi yang aku rasa bangga sangat2, kebanyakannye menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantaraan dieorang... Mungkin satu hari anti Bahasa Malaysia menjadi bahasa antarabangsa kn.. :)

Tapi ape yang aku difahamkan, kebanyakan dieorang ni dah ada laki or bini kat negara dieorang kn.. couple2 kat Malaysia ni hanyalah untuk mengubat kerinduan dan kasih sayang2 gak... mungkin juga kerana xleh nak tahan nafkah batin dieorang gak kut... mungkinlah... hahaha

Apa-apa pon pada pendapat aku, negara kita ni terlampau mudah "dijajah" oleh bangsa2 asing ni.. hope kerajaan lebih tegas menangani maslah ni yerk.. hahaha.. nape aku gelak.. sebab masalah ni dah lame pon diketengahkan, tapi xjuga selesai2.. nape ek... ntah!.. tanya la pihak berwajib.. :)

Sekian...



IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

16 comments:

chii said...

dorang guna bhs malaysia?? wahhh..terasa bangga plak..harap2 bahasa melayu akan jd gah semula seperti di zaman kesultanan melayu di mana para pedagang menggunakan bhs melayu..


hurm..tayah jauh2..area umah chii ni pun ramai sgt pendatang..dorang siap berkampung lg..pastu yng kelakar nya..even ada polis wat rondaan..dorang seolah2 bebas berbuat suka ati..

Fadzli Amir said...

Kalau bercinta sesama diorang memang ok lagi..tapi ngan org tempatan pun nak menagih cinta diorang, apa barang....dgn mat2 lombok yg punya ayat2 power, mat bangla yg ala2 salman khan...terpikat minah2 malaysia...diorg tak sedar, diorg hanya jadi alat...

Tuan Muda Naim II said...

kol imigresen...

mykhalis said...

jgnla camtue.. khalispun berpasangan dengan orang yg berhijrah ke malaysia jugak.. tapi sape yang takde ic merah ke biru blh kita halau je..hehe

hanim azhari said...

gersang tu ape weii? hahaha aku ade tuan muda naim II ye..*wink3

beeha ben said...

hee...ramai sgt dorg kat malaysia ni...kdg2 dh rasa mcm kat oversea...hahhaha..bila dorg lg ramai dr kita....

Nur Hawa Mohd Zin said...

pokok pangkal kerajaan...jgn mudah menerima kemasukkan warga asing ke dalam negara...yang tanpa izin dah tentu ada..yang dgn izin pun banyak...semua ni akan memberi peluang kepada merka membuat onar pada negara...guna pas social visit tapi buat jenayah plak

KAMIHIDUP said...

kepada wanita semua, kalau anda terlalu berlagak, kahwinlah dengan bangla, wahaaaa. :)

~~Ticer Wann~~ said...

kita lak yang jadi org asing kt negara sendiri...

Miss Tira said...

Macam mana nak settle Top. Setiap seorang pekerja asing kerajaan akan dapat komisien. Duit Visa tu kira duit poket kerajaan laa tu.

Piasara said...

"yg best tang bab bahasa la..tp betul jugak kata kamu...bila dah lama dok kt m'sia,jumpa couple kat sini yg berlainan bangsa dn bahasa,so bahasa m'sia lah jadi perantara...kelass kan..."

nelly said...

sangat setuju ..
tapi kapel macam dorang ni dah selalu jumpa ..

Puan Kutu said...

emm td dr pg nk komen tak dpt,line tak ok..emm org asing pun standart ekk takmo kapel ngan org senegara.nk overseas jugak.hehe..tp mmg kelakar bila masing2 ckp bahasa yg mereka tak faham,baguslah klu jadikan bahasa ibunda kita bahasa pengantara..tp lg ramai yg ckp english rasanya..

Sham said...

nak wat camane bro,suara kita ni siapalah yang nak dengar...!

Nurul Afifah said...

btol3..aku sampai xlalu nak g econsave...bangla melambak..igt nak keje jap tgh tggu result..sume deme rembat..grrrrr...

kiz said...

sebenarnya bahasa malaysia ( melayu ) ni mudah untuk di pelajari..cuma kadang2 tu ada gak orang Malaysia sendiri yang tak fasih berbahasa melayu