WANITA - MAKIN BERPANGKAT MAKIN KEREK | impianku dalam mimpiku

Monday, March 14, 2011

WANITA - MAKIN BERPANGKAT MAKIN KEREK

Assalamualaikum...

WANITA... fuhhhh.. kaum wanita jangan mare ak k.. ne hanya pendapat ak ye dari ape yang aku nampak... dalam sesuatu organisasi ataupon sistem pentadbiran pasti ada level2 nye sendiri kan.. zaman sekarang ni tiada lagi diskriminasi terhadap jantina. kalo dulu hanya kaum adam yang menguasai jawatan2 penting ni, tetapi sekarang kaum hawa juga tidak kurang hebatnye kn.

Tp, pada hari ni, ape yg ak cube nk ketengahkan ialah, betol ke, kaum wanita ni bile dah makin tinggi pangkatnye, mesti perangai pon bertukar menjadi makin kerek.. :)


Dari pengalaman ak, bile dieorang ni diberi sesuatu jawatan or tanggunjawab yang penting siket, perangai pasti akan berubah. Contohnye, dulu mase same2 level, die nye friendly xpayah cakap la, tp bile dh dinaikkan pangkat siket je, cm jd supervisor ke, or jd ketua department ke, wahhh, ekor n belang sume kuar. Muka pon nk ketat je.. bile orang bawah salah siket, perghhhh, die nye melenting mengalahkan bos lak.. :)

Lagi satu, tahap kehormatan kepada staff lain pon akan kurang. dan hanya menganggap hanya diri sendiri sahaja yang betol dan susah untuk mengaku kesilapan sendiri. Mungkin wanita selalu bertindak mengikut perasaan dan emosi. :)

Maksud aku disini, xde la sume kaum wanita sifat begini dan bukan lah tiada kaum lelaki yang perangai cm ni, tp bagi aku kebanyakannye la.. Ni semua ape yg aku nampak dari pengalaman aku bekerja beberapa tempat.

Pendapat aku lagi, perkara2 cam ni ada kebaikan dan keburukannye. kebaikannya, terutamanya untuk staff2 baru, ia dapat mengajar staff2 lain supaya lebih menghormati dan berdisiplin serta takut untuk melakukan kesilapan. Tp keburukannye, ia dapat membuatkan staff2 lama yang sedia ada tu makin panas n menyampah lak nengok gelagat orang yang macam tu.. huhu..

Bagi ak, setiap orang ada pendapat sendiri.so terpulang la pada masing2 dengan hujah2 sendiri k..

Sekian...

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

36 comments:

.::cintabungablogspot::. said...

abes tu da lelaki pon EGOIS ape kes...? mane la pompuan tak kerek.. huh~ tula namenyer usaha hasil titik peluh sendiri, bukan kerek.. ape da.. aku lempang ko kang mat top ".)

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

tapi ada betulnye la..nana pernah keja dgn bos perempuan..yang bos ok..but eksekutif nye la...peh, sakit hati la..bos tak marah, dia yang beria2 marah...sabo jela...kalau dgn lelaki, dia marah kejap je..pastu 2 minit lepas tu, ok balik..tapi yang perempuan, nak kena mintak maaf (walaupun kiter tak tahu salah ape kiter buat)baru lah dia ok dgn kiter...peh..ego giler...sesetengah la...

topimagine said...

cintabunga >>> ego lelaki bertempat... lg pon kalo xego, xensem la... haha lempang ko blek kang sia2 je :)
nana >>> btol tu, memng kebanyakan wanita cm ni selalu bertndak mengikut perasaan dn suka untuk mencari kesalahan orang len kn.. :)

.::cintabungablogspot::. said...

perghhh~~~ nana, g backup mat top nie nape... adoiii~~~ -___-) sape² leh backup cik bunga????

diera_syadiera said...

emm..diera de pglman cm nih..de seorng insn yg dulunye cukup baik..tp bila dh de kje yg bgs n de jwtn yg bgs mula lah lupe daratan (bhasa kasar nye lah kan). kn x elok bskp cm tu..merugikan diri sendiri jew..bukan selamanya kite nih berada di atas betul x??? bukan semua tp segelintir.. mcm pepatah cakap.. hanya kerana setitik nila habis rosak susu sebelanga...renung2kan lah..

topimagine said...

cintabunga >>> ni hakikat la makcik cintabunga.. jgn nk bangkang2 lak.. :P
diera >>> tol tu diera.. sudah menjadi lumrah manusia akhir zaman, bile dapatje siket sesuatu kelebihan tu, cnfirm lupa asal usul sndiri :) sabar jela ..

Pakcoh said...

hAHA.xnk komen lebih.. pompuan pon kalo jadi bos bukan sume tak ok.. cume dari segi sudut emosi tu, rata-rata mmg ramai yang selalu liatkan emosi sbb pompuan emosinyer lebih mudah terganggu dan melarat sehingga ke tindakannya.. Laki pon same, cume tu la, cam laki ni tak suka pertelingkahan or masalah diperbesarkan lame-lame.

www.menjelma.com said...

tulah,,jadi orang jgn emosi aje,ditunggu balasan komentyarnye ye,,,

topimagine said...

pakcoh >>> huhu.. tau xpe.. lelaki kalo leh xpyh nk kecoh2 ni... :)
menjelma.com >>> that's right :)

kazai_lp said...

ape y ko cite ni ade betulnye..
tp ttp ianya bole berlaku kpd samade llk atau ppuan..
lg satu, ppuan y dh agk berumur n tk kawin lg, pastu plk ade pangkat cth pegawai kanan ke, mmg jenis y kerek n kuat melenting..

source: pengalaman n pemerhatian

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

tak sume..masih ade lagi yang still merendah diri..:)

topimagine said...

kazai >>> pompuan yg berumur lg la.. suka mara xtntu pasal... hehe :)
myra >>> sy pon ckp xsume.. tp majoriti la :)

KAMIHIDUP said...

bos pmpuan cm yg kerek2 ni sng je nak ajau. ko kene T, R, B je, haaaa. :)

topimagine said...

KAMI >>> haha.. pe benda T R B tu bond... cube ko explain sket.. :)

nabilah_2908 said...

erm..setuju juga dengan n3 ni...

sy pun ada pengalaman mcm ni...tak tau la kenapa perlu berubh...jika dulu di anggap kita ni kawan2..skrg..pndg sebelah mata pun xnk...yer lah dah ada geng baru..setaraf dgn dia..huhu..

eh..bukan perempun je..lelaki pun ada...

so...kita ni semua...jadikan ini sbgai pengajaran...jgn bila kita berada di atas nnti..kita pun sama juga mcm mereka2 ni... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
AYAM BERMACAM AYAM

Miss Tira said...

Tak boleh dinafikan. Dalam kes memberi pendapat Tira tak boleh prejudis. Kelemahan yang nyata wanita terlalu beremosi. Emosi mereka lagi menjadi-jadi kalau waktu PMS. Lelaki mana paham rasa PMS tu bagaimanakan. Hahaha. (Wanita paling kerek adalah Big Mama)

topimagine said...

nabila >>> kalo cm tu bek xpyh bua kwn.. mase susah cr kita, dh senang lupakn kite lak :(
tira >>> haha.. tu la.. jgn ikut emosi sangt.. PMS tu ape tira.. xhm la.. hehe :)

mykhalis said...

biasa la tue.. khalis rasa ego bile berjawatan nie mmg datang semulajadi.. tapi kite leh kenal kerek atau ego sbgai ketua..tapi kalau jadi ketua tapi tak sombong,, boleh ke staff respek?

topimagine said...

khalis >>> hehe.. banyak perbezaan antara tegas, ego dan kerek... setiap sifat tu ade sebb lahir nye respek ke x :)

.::cintabungablogspot::. said...

tahnih TOP.... dapat BE dah :) mesti lag byk kan? kan? :)

Jannah Miho said...

bukan kerek, tapi garang sikit. kalau tak garang sikit nnti pekerja laki naik kepala :D

shereena said...

klu ikut pgalaman sy masa buat sesuatu event or apa2 kerja yg melibatkan kumpulan,bekerjasama ngan ketua lelaki lebih senang berbanding ketua pompuan..h0h0..mybe depends ngn individu 2 la.x semua cm 2.

| cik azeya | said...

cun ape bos kerek2. haha.

KHRLHSYM said...

wanita sebagai boss? hmm pernah jumpa yang baik dan buruk. yang buruk tu kalau lelaki handsome itu lah perkerja cemerlang dia. :) true story

mrs.sabri said...

alhamdulillah akak semakin sihat..time kasih top..ermmm berbalik kepada tajuk entry di atas rasanya tak semua ppuan mcm tu kot..tp tak tau nak cakap la..mungkin ada juga jenis spesis mcm tu..semakin tggi pangkatnya,smakin kerek la kot..agaknyalah..hehe..

nelly said...

Eh ? iya ke ?
Nelly belum berpengalaman . Rasanya tak kot ...

topimagine said...

cintabunga >>> BE ape lak ne.. hehe :P
jannah >>> garang len... kerek len.. hehe :)
shereena >>> memang btol pon.. lelaki sesuai jd pemimpin :)
azeya >>> kalo cun xpe... haha

topimagine said...

hisyam >>> kalo cm tu, yg xensem cm aku ne susah la nk maju ek :)
mrs sabri >>> bagos la kak kalo dh sehat :)..kerek tu yg wat staff len menyampah :)
nelly >>> banyak cabaran dlm alam pekerjaan ne.. anti nelly akan alaminya :)

Puan Kutu said...

ada betulnya..tp perkataan kerek tu kerek sgt.mengikut emosi mgkin lebih sesuai.haha..

sugar*spice*salt said...

agreed but not too agreed....biasalah..
sebahagiannya mesti ada perangai pelik macam ni..
for me....past experience, bos laki yang macam tu...huhuh...

topimagine said...

puan kutu >>> hehe.. ikot emosi tu bile time bulan mengambang :)
sugar >>> hehe.. ye ke... setiap orang ada pendapat masing2 kn.. thankz :)

unknown girlz said...

haha..hot isu ni..
laki@wanita..
terpulang la masing2,naik pangkat,tanggungjwb berat..kerek skit2 ok la..
:p
peace!

(✿◠‿◠) said...

gul POWER!!! hahaha.

My Mom's Diary said...

salam, lady bos ni cerewet bcoz mereka nak semuanya perfect. masa kerja.. bos is always a bos, but after work, we are friends. hormat dan saling tunjuk ajar is the key to success. jangan kedekut ilmu dengan staff2. the more staff dpt ilmu, lagi senang kerja kita sebagai boss. itu ikut pengalaman MMD la.

Cikya said...

setuju part sesetengah ketua wanita kerekkkk..!

sebab, member aku pernah kena leter dan bebel sampai sejam lebih tanpa diberi duduk..
padahal member aku tu nak mintak kebenaran nak buat survey jer..

dah lar tak bagi approval, siap leter pulak tu
aku pom tumpang hangin.. ^^'

topimagine said...

hehehe.. kesimpulannye semua menyokong yerk yang pompuan berpangkat ne memang kerek.. yahoooooo.. :)