WHAT A GIRL NEED AND WHAT A GIRL WANT | impianku dalam mimpiku

Monday, March 28, 2011

WHAT A GIRL NEED AND WHAT A GIRL WANT

Assalamualaikum...

LUAHAN... hehe.. kat bawah ni adalah artikel luahan ikhlas dari sorang member aku ne.. SITI NURJEHAN namanye.. hehe... renung2 kan ... entry ni panjang siket... rajin2 kan la membaca yerk :)

-------------------------------------------------------------------

Bismillahirahimanirrahim~~

Entry kali ni khas utk kawan2 aku yang bujang n masih mencari pasangan hatinye..moga berguna utk sume lapisan masyarakat..

aku bukan nak berceramah atau ape...just nak bagitahu kebimbangan aku yang bujang ni dalam mencari pasangan hidup..

aku bukan lah sombong atau memilih sgt..aku bukan nk lelaki yg kayo rayo and hensem mcm jonny dep..tapi aku nk sorg yg dapt mimbimbing aku hingga akhirat nnt...

Perkahwinan ni bukan lah semata2 cinta, sayang, ranjang..bla..bla..bla... tapi perkahwinan ialah 1 perjanjian bahawa masing2 sanggup menjalankan tanggungjawab sebagai suami isteri dan akan melahirkan ulama pewaris yg akan berjuang utk islam..yang akan menyelamatkan umat islam..membina baiti jannati..itulah matlamat perkahwinan..bukan nye hanya pk tang 1 tuuuutttt je tu..pls la...buka sikit minda tu...

Another thing, ade sikit pesanan untuk jejaka-jejaki diluar sana yang MASIH SINGLE YE...sila baca ngan tenang n bukan lah minda anda menerima coretan ati seorang perempuan..cewahhh~~~

Seorang perempuan boleh membuat banyak keje dalam 1 masa..boleh memasak sambil jaga anak, sambil basuh baju and sambil bercakap tepon..itu anda kene fhm..that y bile call GF, ade la yg kate tgk masak, tgh siang sayur tapi stil bleh bercakap berjam2..itu kelebihan yg allah beri kan perempuan. malah dalam otak perempuan ni,bukan ade 1 channel je, malah bermcm2 yg sedang d pk kan dlm 1 masa.." jap g nk g mandi, nk shoping..ehhh...kete tak basuh lagi..alamak, BF aku ni mana?tak call pon...hmmm..nasi goreng ni masin la...blaaa..blaaa..bla.." macam2 bende yg perempuan nk buat, that y tak terpk pon pasal ape yg lelaki selalu pk..bab yang 1 tutttt tu...bz..takde mase..

Kebimbangan aku pasal bakal suami aku ni, agak kronik..sebab aku tak nk perkahwinan dibina ade sebab selain matlamat yg betol...aku nk bakal suami aku, kenal siapa aku yg sebenarnye..bila da kenal, baru la boleh nk teruskan perkahwinan. kahwini lah aku atas tujuan yg betol..utk membina keluarga, utk membuat pahala dan menyambung waris..bukan kahwin dengan aku atas kecantikan ku, kerana kecantikan akan pudar bila aku masuk usia 40 tahun..jangan lah berkahwin dengan ku sebab harta sebab aku mmg takde harta..yang ade kereta yg aku pinjam ngan bank tu hah..tu pon lom abis bayo..aku takot 1 day aku bankrup, ko akan tinggal kan aku..

aku tak kisah kalau ko tak encem, tak tinggi macam galah ke ape ke..sebab sifat perempuan, tak kisah pon suami nye hensem ke tak..yg penting, pndai amik ati n pndai pujuk...paling penting, sayang kat aku n tahu membimbing aku..

seorg lelaki, kne la BERILMU..itu ciri yang palingggggg penting..tanpa ilmu, rumah tangga bleh punah bro...

berilmu disini bermaksud, menjadikan rasulullah sebgai contoh..apabila ko sebut saja " Qabbal tu nikah khaha .... " means ko da sanggup nak pikul dosa aku..ko da sanggup nk bimbing aku n ko da sanggup nk dengar bebelan aku..

perempuan dengan bebelan tak dapat d pisahkan..tak banyak, sikit mesti ade punye la...cume dos nye yang berbeza..ade yg bebel sikit2 je, ade yg mcm senapang...huhuh..so, sabo je la...

aku bukan lah pandai mcm uztazah ke, profesor ke, tapi aku insan biase yg sedang berusaha belajar apa saja ilmu kehidupan.sebab aku tak nk suami aku nnt menanggung terlalu bnyak dose aku..dose dia sendiri pon lom tau dpat pikol..utk mengurangkan kejahilan aku ni, suami aku kne la didik aku..didik yang berhemah..didik dengan kelembutan n teguran yang berhemah..mcm rasulullah menegur siti aisyah..sgt indah kan??sekiranye sume jejaka jejaki diluar sana menjadikan rasulullah sebagai contoh, bahagialah wanita...dan wanita pulak menjadikan siti aisyah sebagai mentor, tentulah bahagia suami..kuranglah penceraian dan masalah dalam dunia ni..

tapi ni la hakikat dunia..kita bukan nabi..kita manusia biase..tak lepas dari melakukan kesilapan n dosa..

aku bukan siti fatimah atau siti aisyah..tapi aku siti nurjehan..aku ni manusia yg penuh dengan dosa..jangan lah ko berharap sgt yg aku tak kan pernah akan melukai ko, tak pernah akan membebel dengan ko..jgn anggap aku ni da penuh dengan ilmu..tapi hakikatnye, ko kne didik n bimbing aku...that y aku nk ko belajar..belajar mcm ne nk sabar dengan perangai aku, belajar mcm ne nk didik aku..

wahai ADAM, aku ni rusuk mu..bukan dari kepala mu utk ko sanjung dan bukan dari kaki mu utk ko jadikan hamba abdi..tapi, aku d sebelah kiri mu..dekat dengan hati mu..utk kau sayang dan belai aku..memberi pengajaran sesuai dengan sifat semula jadi ku yang serba serbi lemah kecuali mulut ku..mmg kuat bebel...jadi, bentuk lah aku dengan kebijaksanaan mu..dengan ilmu mu..dengan kelelakian mu..jgn dengan kekerasan sebab aku akan patah..bila aku patah, sukar utk kau kembalikan kebentuk asal..

lelaki yang ku cari adalah lelaki yang BIJAK..hah...ape itu bijak??bukan dia ade master atau PHD..tapi bijak dalam ilmu kehidupan..bijak uruskan hati dan diri nye...bijak menangani nafsunye dan bijak memberi hukuman...sifat rasulullah yang sgt aku kagumi ialah baginda sangat pemaaf dan penyabar..baginda tak pernah menengking isteri2 nya..kerana perempuan paling pantang ditengking..ingat tu!!jgn tengking GF anda kalau anda atau sesiapa saja..luka menusuk kedalam lubuk yg paling dalam..fhm ???

aku bukan meminta seorg suami yang soleh tapi aku meminta sorg suami yg sesuai dengan diri ku..yg dapat menerima aku seadanye..yg dapat memipin tangan ku sejak hari perkahwinan sehingga akhir hayat kami..insyaallah...

huhuhu...banyak senanye nk cite..tapi aku nk g mandikan bibah aku tu..kecian dia da comot..heheheh..len kali la aku buat entry lain..hehehhe...

* senjata mukmin adalah doa..so, utk mendapatkan gadis / jejaki impian mu, silalah tadah tangan dan berdoa..semoga allah mengurniakan kita pasangan yg sesuai dengan kita...dapat bersama didunia dan akhirat.menikmati buah anggur d singgahsana syurga..wahhhh...sedap berangan???beramal dulu..wahahhaha...insyaallah...amin~~

-------------------------------------------------------------------------

Aku dah mintak kebenaran dari die nak share k... :)

Sekian...

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

10 comments:

Nurul Afifah said...

:'( sweet nye...

hawiz said...

tu la..so sweet bro..hik2...moga dpt jodoh terbaik

mykhalis said...

khalis tak mampu nak baca sebb macam untk orang belm kawen je.. maklumla..blogger kan ramai yg bujang..hehe

lattest entry di blog khalis :
Wanita mengandung yang tak senonoh

nabilah_2908 said...

oh....hati ni mengiya kannya.... ;)

moga impian Siti Norjehan di makbulkan oleh Allah... :)

Khairul Antasha said...

sy bc tanpa stop...semput..nasib baik x sesak nafas..haha..

dgr tu wahai lelaki... chewahhhh....

mana la 'abg jodoh' saya nih.. :)

hanim azhari said...

waa...sweet2..ko dengo tu top..kehkeh..

MyRa QuEeN said...

so sweet...top mcm 2 ek??untungnye badan spe dpat..hehhehe..
bgus sgat entry nie..

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

top..tunggu aku masuk maharani lawak eh, hahaha :D

It's coming..yuhuu

topimagine said...

huhu.. ape yang aku tahu, cik siti nurjehan ni ngah single.. sape berminat leh la cucuk line ek.. tp kbnykan yg komen kt sine pompuan.. hahaha

Anonymous said...

hahaha..jiwang gle yantoi nie..ko plak bley mlayan si yantoi ni pek?
haha..lwak ah kowg nie