BAPAK BOREK ANAK TAK SEMESTINYE RINTIK | impianku dalam mimpiku

Sunday, March 20, 2011

BAPAK BOREK ANAK TAK SEMESTINYE RINTIK

Assalamualaikum...

MEWARISI?... selalu kita dengar tentang peribahasa bapak borek anak rintik kan.. maksud peribahasa ni ialah, sifat anak2 yang mirip bapaknye.. contohnye dari segi minat, sikap, pekerjaan, kejayaan dan apa2 la...

tp aku rase , peribahasa ni dah xleh digunakan lagi kut untuk zaman sekarang ni.. bukan aku nak buang peribahasa melayu ni, tapi ape yang aku nampak sekarang, kebanyakan anak2 muda dah xikot lagi jejak langkah bapak dieorang kn.. xkire la dari segi pape pon..


Kalo dulu, kalo bapak seorang cikgu, anak mesti jadi cikgu.. hehe. tapi sekarang anak muda lebih cenderung dengan pilihan sendiri... kalau boleh xnak dibayangi dengan karier bapak sendiri .. kononnye xnk anggap semua kejayaan dari pengaruh bapak kn..:)

Dari segi sifat lak, kita jangan anggap lagi, kalau seorang bapak tu alim, anak pon alim jugak, kadang2 bukan men bertentangan lagi ngan sifat bapak die kan.. contohnye tadi, kat giant melaka seorang budak ditangkap sebab mencuri. bile ditelefon bapak budak tu, rupenye adalah seorang polis.. perghh.. betapa kecewa n jatuh air muka bapak budak tu... terok budak tu kena belasah ngan bapak die.. kesian aku nengok.. bukan kt budak tu.. tapi kt polis tu.. betol2 kecewa muka die :(


dari segi hobi lak, rasenye minat orang dulu ngan budak2 sekarang mane ade same lagi.. hehe.. kalo dulu, suka g memancing, men bola or badminton.. budak2 sekarang, hobi main skate board, "blogging", dan macam2 lagi la.. haha..

Apa-apa pon beza antara kita dan bapa kita, kite perlu lah hormat kat die kan.. kerana tanpa die, kite xberpeluang melihat dunia yang indah ciptaan tuhan ni.. :)

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

14 comments:

Woofer Storm said...

itu yg sebtutlnya bro...skg ni anak ikut kepla otk msig2 je..heheee

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

bdk2 skrg tak suke n dgr ckp mak bpk..tak suke dikongkong katenye..haishh..

topimagine said...

woofer & maera >>> tol tu.. semual wat hal masing2.. kalo leh xnk dok satu umah ngan mak bapak.. :)

kiz said...

walaupun segalanya dah berubah..tapi simpanlah sikit cara lama..apa yang penting kalau nak ikut hal sendiri pun pastikan arah tujuan btol agar tak memalukan diri sendiri, keluarga , bangsa dan agama..

FariehanIbrahim [LBC] said...

yup2, stuju..
iman tak dpt diwarisi oleh seorg bapa. huuhu
ilmu da beri, so sume t'ltak ats sndiri lar kn. ^^

hanim azhari said...

aku setuju ngn ko top..

topimagine said...

kiz >>> yup.. apap pun maruah keluarga pelrulah dijaga kn.. :)
fariehan >>> iman adalah amanah masing2 yang diberi oleh tuhan :)
hanim >>> aku pon setuju ngan ko.. :)

husna mukhtar said...

betul tu.

Opah Kentang said...

Zaman dah berubah dunia dah maju. :)
hehehe.
Bak kate iklan dalam tv..

Ape2 pun kita kena hormat mereka selagi mereka masih bernyawa!
Ingat lah orang tersayang! :)

mykhalis said...

bagusla tue..semua mak ayah mahukan anaknya kalau boleh lebih berjaya darinya..lebih baik darinya..

latest entry di blog khalis : memburu ikan paus guna tangan

Miss Tira said...

Betul tu Top. Walau apa yang kita lakukan kita perlu laksanakan tugas seorang anak yang baik.


Jom singgah: Jawapan Kaum Lelaki Bagi Pertanyaan Kaum Wanita

dina darwina said...

rindu kat ayah T_T

topimagine said...

husna >>> thankz :)
opah >>> tul tu opah.. pape pon kita mesti kena respek ayah kita kan :)
khalis >>> yup bang.. jadi kepada yang lebih baik :)
tira >>> hope dapat jadi anak yg baik :)
dina >>> rindu tandanye syg :)

KAMIHIDUP said...

sama je skrg pun, cuma pembawakan yg ikut zaman. :)