KERANA AKU SEORANG CASHIER (PART 2) | impianku dalam mimpiku

Monday, March 21, 2011

KERANA AKU SEORANG CASHIER (PART 2)

Assalamualaikum...

CASHIER.... sebelum ni aku pon dah pernah wat entry "KERANA AKU SEORANG CASHIER".... kire ne sambungannye la kut.. hehe.. Masih lagi pasal customer "pandang sebelah mata je" kat cashier...

aku bukan suka sebenarnye nak cter pasal hal peribadi or perjalanan harian aku.. tp, aku terpaksa gak citer, coz benda ni leh dijadikan sebagai renungan bersama2..


Kan setiap hari sabtu, sume pasaraya kat malaysia ni menjalan kan kempen "HARI TANPA BEG PLASTIK".. so sume customer kena la bawak sendiri beg dari umah or beli je beg baru kt pasaraya tu.. kat sini, aku nak cter la pasal segelintir customer yang mungkin disampuk sawan .. maybe die setahun shopping sekali je kut.. tu yg xtau pasal kempen ni padahal dah 3 bulan berjalan..

hari sabtu lepas, ada seorang customer ni bayar kat counter aku.. die panas lak sebab xde plastik.. mase ngah beratur lagi dah start membebel2. sampai kt counter aku, aku cakap la benda ni bukan pasaraya ni yang wat.. ne kempen kerajaan.. 1 malaysia.. die cakap bodoh punye kempen la ni... pastu die cakap aku ne pon same bodoh sebab sokong kerajaan BN..

Aku ckp la, pasal bnda ni jgn la nk lepas geram kt cashier lak. pastu die boleh lak cakap sume "ko jangan sampai aku hentak ko kt sine ngan mesen ni".. perghhh.. die ingat aku ne ape... barua die ke ape.. aku piker sebab die ne melayu je n tua dari aku je la.. aku senyap je la.. kang kalau aku lawan, cm ne biol pon custmer tu, cashier akan tetap salah..

Aku pernah sekali bertekak ngan costemr foreigner .. xtau la dari indon ke myanmar ke.. die mare aku sebab xbg beg plastk.. aku memang bengang ngan pendatang asing ne.... aku pon sound blek la dieorang.. ko orang datang malaysia, ko jangan nak tunjuk bagus.....( lain2 ayat terpaksa dirahsiakn..).. mase nak bayar die campak je duit kt atas meja.. aku pon ape lagi, mase nak bagi duit belen tu, lepas geram balik la.. campak sume.. berterabur.... dieorang pon membebel la ngan bahasa ibunda dieorang.. cnfirm maki aku.. ade aku kesah bkn aku paham pon.. hehe.. aku pon xterkilan la kalo kena buang kj pasal bnda ni :)

Ape2 pon, aku harap la, masyarakat kita ni, hormat la kat orang lain xkire la die ne pangkat ape, keje ape, kelulusan ape... kita sume same je.. asal dari tanah dan balik ke tanah jugak...

Sekian..



IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

17 comments:

Puan Kutu said...

emm manusiamemang macam rgah..itulah indahnya kerana aku seorang cashier..Apa pun betulkata top..r tanah ke tanah juga kita kembali.Moral of d story takmo belagak ok!

Pakcoh said...

singgah!

Miss Tira said...

Habis Top kalau takde beg plastik nak guna apa? Err, dia tak ada kasi beg kertas ke macam negara orang putih tu. Ala yang macam beg kertas McD tu..

topimagine said...

puan kutu >>> tol tu kak.. sebenarnye malas nk layang orag berlagak ne.. biarlah dieorang ngan duni dieorang :)
pakcoh >>> thankz :)
tira.. ne lagi sorang... hehe.. customer kena la bawak sndiri beg dari umah tira :)

Piasara said...

"pelanggan selalu betul...itulah masalah nya,sbb banyk yang tak betul.Akak dulu ada gak pengalaman jadi jurujual di pasaraya..huh,mcm2 pesen org yg akak jumpa.."

mrs.sabri said...

ish garangnya top ni ek..sabar la..jgn buat mcm tu lagi..keje sbagai cashier ni kena byk sabar..COSTOMER ALWAYS RIGHT..hehehe..gurau je jgn ambik hati pulok..ambik jantung dok ape..hihi

topimagine said...

Piasara >>> tu la masalhnye kak.. dh prinsip cm tu kan.. cashier memang tempat dieorang lps geram la.. :)
mrs sabri >>> haha.. naseb bek bukan akak yg cutomer tu.. kalo x dh lame kena sembur.. haha :)

Isteri Yang Comel said...

IEB penah gak beli time nie. tapi masa tu tak tau langgsung, dah beli banyak giler barang ni, sampai kat kaunter nak bayar, plastik tak der... menjajau gak lah carik plastik

JunAina said...

apa pun kerjanya selagi halal dan selagi tak meminta2 kan bagus. ada sesetengah orang barannya lebih tetapi kita sebagi yang memberi perkhidmatan terpaksalah bersabar...

TINGKATKAN KESABARAN ANDA...

topimagine said...

IEB >>> haha.. tol tu kak.. selalu tu customer bile mase nk bayar tu baru ingt xde plastik.. :)
junaina >>> hehe.. that's right.. tp sebagai manusi biasa yang normal, tahap kesabaran ada batasnye :)

Yaya said...

Top, aku faham perasaan kau camana, aku pun pernah part time jadi cashier! aku lupa nak swap bonuslink dia.. mengamuk mamat tu, bising bising! cakap aku bodoh la sebabtu jadi cashier! last last aku speaking dengan dia.. terus dia diam!!

tapi bila aku jadi customer, aku dah beli barang banyak banyk! sekali xde beg plastik pulak... aku pegi ambik beg plastik ikan byk byk tu, plastik putih tu.. hahaha.. time tu pak guard suma tengok!... peduli apa aku.. customer always right kan!haha

topimagine said...

hahaha... xguna tol ko ne ek yaya.. tp aku pon slalu gak wat cm ko.. biasa la.. haha

nelly said...

Ada patut dia nak maki hamun ? Tak patutnya ..

Khairul Antasha said...

ni ada satu cite...ada sorg makcik ni..beli ubat gigi.. dia bayar.. terus dia kuar dr situ bw ubat gigi mcm tu je.. rasa nak gelak guling2 kat situ..

topimagine said...

KA >>> tu ok lagi.. yg couple beli bra or underware lak cm ne.. balak muka segan giler.. kalo bawak hand bag besar xpe.. kalo yg bawak purse je :) haha

Khairul Antasha said...

*gelak guling-guling*

KAMIHIDUP said...

KAMI pndg ko sbg top yg hensem, haaa. :)