SALAHKAH AKU CURI LINE WIFI ORANG UNTUK BERBLOGGING | impianku dalam mimpiku

Friday, March 18, 2011

SALAHKAH AKU CURI LINE WIFI ORANG UNTUK BERBLOGGING

Assalamualaikum...

MENCURI... mengikut undang2 sume negara, mencuri adalah satu kesalahan dan patut diberi hukuman.. kalo mengikut hukum wudud lak, hukumnya adalah potong tangan..

Dalam kes aku ne lak, salah kah kalo aku mencuri/meminjam line wifi orang untung berblogging??? hehehe... Sebenarnye ofice aku ne xde line internet... ofice ne baru je pindah ke tempat baru kan.. so lom perfect lagi...


Tp, ofice sebelah lak.... hehe.. pergh line internet die bukan main laju la... kire nyaman je la mase on9.. sebenarnye ofice sebelah ni pon guna password untuk masok line wifi... tapi atas budi bicara dan semangat satu malaysia yang menebal dikalangan kitaorang, staff die berkongsi la password tersebut ngan aku tanpa pengetahuan boss dieorang.. :)

So, pada pendapat ko orang adakah ak telah melakukan kesalahan atau staff yang bagi password tu kt aku yang salah.... terpulang la kepada masing2 untuk menilainye yerk... :)

Ok.. sampai disini sahaja bicara pagi kita...kalo aku xaktif berblogging pada ofice hour lg maknanye aku sudah diblock k.... teruskan la perjuangan anda... dan cube la elakkan dari mengambil hak orang len k :)

Sekian..

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

27 comments:

Eza Ridzwan said...

oooo...curik ekkk..repot sama bos!!!!

hanim azhari said...

top..aku pon selalu jugak wat keje ni..terdesak weii kahkah

topimagine said...

kak eza >>> haha.. bg tau la.. bos sy pon kadang2 guna line wifi tu...
hanem >>> ape nk jd la ngan ko ne.. mencuri je ek.. hehe :)

chii said...

segalanya bergantung atas budi bicara budak opis sebelah...hehehe

topimagine said...

chii >>> kirenye budak ofice sebelh la yg salah ek.. xbertangungjawab tol la die ek.. hehe :)

Izzuddin Fauzi said...

hahaha... opis sebelah the best... :D

.::cintabungablogspot::. said...

aishhhh..tak patot.... sir tak ajar pon camni taw, ko nie.. wat malu KPTM jek! :P


tolong jgn mara cik bunga... tag utk kamo lagi ^__~


http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/my-1st-giveaway-by-shida-dan-esya.html

topimagine said...

izzudin >>> huhu... dieorang memang bets :)
cintabunga >>> KPTM tu ape ? hehe.. ko ne xabes2 tag ak... lempang ko kang sia2 je :)

DaK CoMoT said...

hehehehe...kalau la comot jadik bos kat opis satu lagi tuh...comot block teros..hahahahaa

Khairul Antasha said...

curik line wifi nanti kena sular tau.. berani kamu???? :P :P :P

topimagine said...

comot >>> jgn la bg tau bos sebelah.. haha :)
khairul antasha >>> silap.. bukan curi la.. share je.. haha :)

Dilla Nur said...

laaa....pncuri rupanye ni...adoii....sekeh laju2~!!!

Finaz Jaafar said...

ate dah dibeghi nk wt cmne..ahahahah

KAMIHIDUP said...

tmnet yg salah sbb wt wifi, haaaa. :)

topimagine said...

dilla >>> sekeh la kalo berani :)
finaz >>> tau xpe.. kang menolak kecik ati lak kn :)
KAMI >>> nak saman TMNET la cm ne..:)

Puan Kutu said...

rasanya klu budak tu izinkan tak slh la..bukan top pakse..hehe..

puanbee said...

walaupun budak sblh tu kasi tanpa pengetahuan tapi dia yg kasi password tu kan kira tak salah ler haaa..

b a m b a m ' s said...

terasa tawwww~! saya pon 'pinjam' wifi jiran sebelah time nak on9 kat umah! ahhhahahhaha.. :D

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

nana curi eh, tak la curi..mintak izin pasword lagi nak guna wireless hotel deorg... deorg siap bg kad hotel sekali..nana dgn deorg pun rapat..so, tak de lah istilah mencuri..heheheh (guna untuk hp jerk)) sebb yang lain ofis nye sendiri...

topimagine said...

puan kutu >>> tau xpe.. orng memberi kita menerima :)
puanbee >>> kire bos die la yg salah ek.. haha :)
bambam >>> haha.. "pinjam".. len macm je .. haha :)
nana >>> bagos la dh ade keizinan.. kire guna tanpa rasa bersalah la kn.. hehe :)

.::cintabungablogspot::. said...

bongekk... buat tak kenal lakk.. kene lempang ngan sir saifuddin kang, haa. hahahah



reply dari komen :


wak luuuu! hahaha...bukan ko ke kaki 'blu' maria ozawa??? hahah.. cehh.. tak ngaku! heheh..kantoii~~~

mrs.sabri said...

alaa kalau curi line kat ofc sebelah rasanya x ada hal laa..lagipun semua bil di tanggung oleh kerajaan kecuali la kalau sesebuah syarikat tu swasta punya..hehehehe

mykhalis said...

niat tue baik..cara tue??hmm,, kalau guna line tenet ofis sndiripun salah kot..hehe..jgn marah aaa..

topimagine said...

kak mrs sabri >>> hehe.. memang swasta punye pon.. haha
mykhalis >>> ye ke bang... hehe. nk online kt umah tenet dh la lembab gilerr. :)

Miss Tira said...

Staff yang bagi password tu kalau ikutkan etika adalah membocorkan maklumat syarikat. Itu adalah satu kesalahan.

Khalifah Umar mempunyai 2 lilin dirumah. Satu untuk kegunaan kerajaan dan satu untuk kegunaan peribadi. Apabila dia ada urusan peribadi dia tidak akan menggunaka lilin kerajaan.

Dari cerita Khalifah Umar ini kita boleh tahu bahawa menggunakan harta syarikat atau kerajaan untuk kegunaan peribadi boleh dikategorikan salah dan tidak jujur dalam melaksanakan perkerjaan.

Tira tak boleh nak cakap sangat. Kita berpandukan kepada cerita kisah sahabat Rasulullah s.a.w itu ye :)

topimagine said...

amek ko sebiji topimagine :)

Anonymous said...

wudud?
It's hudud la..
bagi aku,kalau tak dpat izin company tu mybe x boleh..lagi2 bila dia buat password,nmpak sgt tak bagi orang pakai sebarang..
Lainlah kalau takde password..Wallahualam..