BERAPA BANYAK DUIT DALAM WALLET/PURSE | impianku dalam mimpiku

Wednesday, February 9, 2011

BERAPA BANYAK DUIT DALAM WALLET/PURSE

Assalamualaikum...

DUIT... Kalau pergi mane2 wallet/purse la bnda yg kite xkn tinggalkn. sebb dalam tu la bnyk benda2 penting yang kite kena bawak kn cam IC , lesen, DUIT or pape2 card. Tapi setiap kali ko org kuar, bper bnykkah duit yang ko orang bawak?

Cam aku yang kategori selalu sengkek ni, biasanya memang bawak dalam 20 inggit je la.. ... hehehe.. tu rasenye yang pleng sesuai kut.. kalo bawak bnyk2 cnfirm cepat habesnye kn... tp untuk emergency aku ade selit kn la dalam 30 kt celah2 wallet ak.. ( bajet xtau la ada duit lg).. ye la mane la tau tibe2 moto buruk ak tu rosak ke, teringin nk mkn KFC or McD ke. ada gak sumber kewangan yg tersembunyi kn.. :) tp jgn lupe bawak gak debit card (bkn kredit card k.. hehe) atau bhsa lebih mudah card ATM...

Lagi satu kalo bawak duit sket, lagi2 mase dating ke, mane la tau awek kite nk wat spot check wallet kite ke, mesti die kesian nengok duit kite sket je . xsampai ati la die nk mintak mcm2 or mkn kt tmpat mhl kn.. hehehe. tu skill namenye.. silap2 die yang support kite 1 ari tu.. :)

Tapi ak xtau lah ko orang cm ne .. cnfrm beriban duit dalam wallet ko orang.. xkesah lah.. rezeki masing2 kn.. :)

Sekian..

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

24 comments:

::astonishing az:: said...

saya pun bawak dalam 50 je..kalau ada benda nak beli baru kuarkan byk sket...salu membazir kalau tempat tu ada debit swipe..adus..

Puteri Balqis said...

Bawak sikit dapat berjimat..kalau bawak banyak nanti rambang mate=)

topimagine said...

AZ >>> tau xpe.. so xpyh g tempat yg ade machine debit card.. :)
Balqis >>> meronta2 duit tu nk kuar dr wallet kn.. :)

sop said...

x byk sangat..
kadang2 kosong jugak.. huhuh

TeAqArH said...

alaaaa...tqa pun slalu bawak duit sikit....
tp kad atm tu ade....hehehe

topimagine said...

sop >>> haha. same dengan la kite :)
teaqarh >>> btol tu.. atm card mesti kena bawak.. :)

Encik Luncai said...

dalam wallet selalunya ada bawah rm150..tapi sentiasa bawah debit kad public bank..swap bila perlu

AnNa FaRHaNa said...

saye xde wallet..saye ade purse je..hihihi

topimagine said...

luncai >>> huhu.. agak bnyk gak la tu.. :)
anna >>> beg blek kampung pon boley :) hihihi

suhaiza said...

kuar ngan family n pkwe xbwak duit sbb dh tau cnfrm diorang yang akan support.
kuar ngan mbr bru bwak duit... rm100 je.
so, jrg kuar ngan mbr2 sbb nak jimat...
hahahahaha......

topimagine said...

agak kasar jugak lak skill individu cik suhaiza ne yerk.. hehehe :)

Miss Tira said...

Ada laa dalam 40-50 ringgit je. Tira jenis jimat cermat je. Keje Hotel makan kompeni tanggung. Jadi jarang guna duit sangat. Banyak simpan je untuk masa depan. Tak kira apa yang kita buat nawaitu untuk menyimpan itu mesti ada. :)

MiMie AddNin said...

Saye bawak depends tmpt saye nk pegi..
kalu nk kuar gi pasar mlm tu bleh la bawak 20 -50..
tp x abes pun..
kalu shopping, kena lbh cket laa..
depends brg nk beli..
tp saye ade stu kisah menarik gak psl dompet ni..nk tau x?
hehheh

topimagine said...

miss tira >>> btol tu cik tira. "imagine our life for our future" :)
Mimie Addnin >>> agree with mimie... story la ape nye psl dompet tu.. nk tau gak.. :)

fiq. said...

haha...selit2 mcm tak tahu.
same lar kite.
awok2, kalo p Times square pong bawak 20 ker?hukhuk
kalo sy memang tak bnyk belanja untuk bende wajib tetiap hari--mcm mkn. sy ni jimat la skit.
tapi klo sekali skala jln2, tak bnyk bwk duit, nk lebih cucok arg

mrs.sabri said...

kalau akak keluar,memang sentiasa bwak duit lebh la..mana la tau kot2 ada emergency kat tgah jalan..hehe..tp akak punya hubby dia punya style mcm adik la..suka simpan duit kat celah2 ic,lesen,zip kecik..hehehe :)

Cik Kyla said...

haha... bila pkir blik...
purse je nk besar...
tp duit satu apa pn tadak. :P

sufian said...

suka pat kalau tgh dating p simpan cikit lui.. funny.. pernah kena macam tu gak... kalau biasa lam poket ada sama gak 150... biasa hudup kat bandar orang kata.. nak kencit nak oo pun duit gak... nak makan... maklum orang bujan... cheh..

topimagine said...

fiq >>> jimat cermat amalan mulia:)
mrs sabri >>> org dah kawen memang la kena bawak bnyk.. hehehe :)
cik kyla >>> biar papa asalkn bergaya.. hahaha :)
sufian >>> seleit menyelit adalah amalan bersederhana.. :)

misza said...

tak simpan sgt duit dalam purse. selit kat poket je. dulu pernah kena ragut. sob.sob.sob...

Encik Luncai said...

bawak duit lebih utk emergency je..risau jugak kereta wat hal ke..macam baru ni tetiba motor fan kereta rosak..tersadai tepi jalan..ada duit panggil towing g bengkel..

topimagine said...

misza >>> alhamdulillah awk xde pape kn..
luncai >>> tau xpe.. jgn xde duit nk pangil towing gak.. xpasal2 kena towing ngan dreber towing tu kn.. hahaha

bella nabila said...

bella lagi lah..student harap duit PT n duit abang dan kakak err..dan mak..hehe

Cik Cammy Lia said...

saya plak tgk keadaan ah.kalo ade duit byk, so byk la dlm purse, tp kebiasaanya duit byk tu dlm sehari jer..hari2 lepas tu mesti jadi dlm puluh2 je...hehe