BERHENTI MEROKOK ATAU "BERHENTI BELI ROKOK" | impianku dalam mimpiku

Wednesday, February 16, 2011

BERHENTI MEROKOK ATAU "BERHENTI BELI ROKOK"

Assalamualaikum...

MEROKOK... tabiat merokok ne memang bahaya untuk kesihatan kite.. tp nape ramai gak yang merokok walaupon dh tau bnda ni bahaya ek.. (termasok ak.. tp ak bkn perokok tegar la.. hehehe)... walaupon bnyk kali kerajaan wat kempen pasal bahaya merokok ne, tp still brtmbh perokok kt Malaysia ne kn..

Tapi, bnyk kali gak la ak jumpe perokok yang cube nk berhenti merokok.. bagos la cm tu. tu pon bg yg btol2 nekad nk brhnti la.. tp kebnyakan yang ak jmpe ni, dieorang heboh lah kt sume orang yang die nk berhnti merokok. tp, yang ak nampak dieorng just "berhenti beli rokok" je. tp hisap rokok dengan "mintak orang lain".. dgn alasan kalo beli rokok sekotak, msti lg bnyk isap rokok, so cm ne nk brhnti.. hahaha.. agak lawak antarabangsa la alasan tu kn. :)

Ak cume nk nasihat kn la, kalo nk berhenti merokok tu, biar lah btol2 nekad, ni dh la mintak rokok orang, pastu cakap rokok murah xsedap la, wat saket tekak je, n macam2 lah. tp rokok tu gak yang ko palau ari2 kn.. rase cam nk shoot je muka beliau.. :)

Ape-ape pon, kesimpulanya merokok ni merbahayakan kesihatn kita. cepat2 lah berubah. KATAKAN TAKNAK KEPADA ROKOK + "bengkok"... hehehe :)

Sekian...

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

32 comments:

alynn malynna said...

kalau yg baru merokok tu cpat2 la berhenti..
kalau yg da bthun merokok tu mmg susah nak berhenti...

Nurul Atiqah said...

pakwe aq smpai gelap2 bibir dy isap rokok

Miss Tira said...

yang bertahun merokok tu memang susah nak berhenti tapi dia boleh mengurangkan. Top ni buat statement last tu ni mesti hisap rokok ea. Hahaha~

topimagine said...

alynn >>> tau xpe.. xde la best sangt isap rokok ne.. tp nape isap gak :)
atiqah >>> suroh bf ko pakai lipstik pink :)
tira >>> lalalala.. KATAKAN TAK NAK PADA ROKOK...... :)

Dilla Nur said...

saya tak merokok top...hehe

cik ayin said...

benci rokok

topimagine said...

dilla & ayin >>> saya pon benci rokok .. hehe .. :)

cik 18 said...

jangan jual rokok sebenarnyer...heh!

Lyna said...

ye ke ko bnci rokok topex?
nmpk sngt ko sngt pntipu

khairul hisyam said...

merokok penyumbang sumber ilmu.

topimagine said...

cik 18 >>> mane leh.. tu adalah antara sumber ekonomi utama negara :)
Lyna >>> hahaha.. KATAKAN TAK NAK PADA ROKOK :)
Khairul >>> tau xpe.. penenang jiwa ..:)

penyejuk hati said...

xske org merokok..tp lelaki mrokok nmpak macho..xtau la nape..hehe

marshmallow said...

berhenti dua2 :)

topimagine said...

penyejuk hati >>> tang mane yang macho pon ak xtau .. :)
marshmallow >>> jgn tamak sangt nk dua2.. :)

blog kita bersama said...

apelah...engkaum ni......becakapun bepusing-pusinglah...tak fahamlah awak ni

nelly said...

Kena berhenti beli rokok baru boleh berhenti merokok .
=)

misz sheyla said...

berhenti beli rokok dulu..mintk pade kengkawan aje..huhuhu

+ 1 klik kt hb :)

topimagine said...

BKB >>> xphm sudey.. wat2 phm je :)
nelly >>> kalo berhenti jual lg bagos.. :)
sheyla >>> kalo xnk beli rokok xpayah la nk jd perokok.. :)

PendekarPetai said...

aduh terasa plak aku.. hahaha...

unknown girl said...

huhu..yeah..sgt setuju..
xsuke rokok..bau rokok..orang yg merokok..
ups..hehe :p

topimagine said...

pendekarpetai >>> wat bodoh sudey.. hahaha :)
unknown girl >>> sape la kite.. xsuke gak.. tp suke diri sndiri :)

syi..:) said...

bapa syi kuat merokok..tp sejak dia makan niquitin tu,dah makin kurang da..tak macam dulu da..kalau tak dulu2 lps makan je mesti cri rokok.,skrg tak dah:) bkn senang nak berhenti mrokok ni...especially heavy smoker mcm bpa syi tu

nelly said...

berhenti jual ? haha .
macam ada yang sanggup .

topimagine said...

syi >>> alhamdulillah la ur father dpt gak brhnti kn.. :)
nelly >>> memang xde sape pon yg sanggop nye.. :)

gEe said...

katakan TAK NAK pada merokok, terutama owner blog ni. hehe

| cik azeya | said...

rokok tak sedapp. :P

topimagine said...

gee >>> kenapa ditujukan kepada sy lak.. sy xbersalah..:)
azeya >>> tau xpe.. KFC lg sedap.. :)

HATYCIKNUURUL said...

wuihh,sy xsuke org yg merokok,.keh3,.ni nk tnyer ni,.knape rokok jd pnyumbang utama negara?,.kate kerajaan dh larang merokok,.tp yg g jual 2 ape kes?,.huhu,..sy xmerokok!

topimagine said...

sebab cukai rokok n cukai arak adalah pleng tinggi kt malaysia.. kalo 2 benda ni xde, negara boleh rugi berbilion ringgit setahon :)

TeAqArH said...

hahaha...lau da sekali merokok..
liat la nk tggl..
kompem nye la..
ce la mkn nequitine(gini erk ejanya) to..
mmbr tqa leh je wat

topimagine said...

haha.. tp ramai jugak yg leh berhenti tros kn.. KATAKAN TAK NAK PADA ROKOK +bengkok :)

kAmi dAn mEreKa said...

yg mintak rokok org lain pastu byk songeh tu, cucuh aje mulut dia dgn putung rokok tu, hehe