KERANA AKU SEORANG CASHIER (PART 3) | impianku dalam mimpiku

Tuesday, April 19, 2011

KERANA AKU SEORANG CASHIER (PART 3)

Assalamualaikum...

CASHIER... okay. aku nak citer lagi pasal pengalaman aku sebagai seorang cashier untuk kali ke tiga k... hehe.. ( rujuk sini.... PART 1 dan PART 2)

Sudah semestinye pasal kerenah para2 customer yang budiman kan... adakah sume cashier2 kat Malaysia ni bodoh2 n xberpelajaran tinggi... benda ni kena pada seorang member aku...



Ada seorang customer ni beli barang kat giant melaka... nak kata kaya, cm xde jerk... tp kita xleh menilai orang dari luaran kn.. mungkin dress up biasa2 jerk, tapi kat luar BMW 5 series sebijik kn... tapi ade kiteorang kisah.. kaya ke miskin ke adab tu kena jaga gak kn..

Die dan anak die hendak bayar barang kat counter member aku tu... ntah cam ne, tibe2 jerk die bagi nasihat kt anak die... die sebagai seorang bapa mesti nak anak die jadi orang yang berguna kan.. so nasihat2 dari bapa amatlah berguna dari anak2... tapi betulkah cara dan tempat yang sesuai untuk die nasihat kan anak die tu... begini lah lebih kurang nasihat yang die bagi kat anak die di depan member aku tu...

" KO DARI KECIK NI BELAJAR BETOL2... DAH BESAR NANTI JADI ORANG PANDAI DAN DAPAT KEJE ELOK2.... JANGAN JADI MACAM ABANG NI, KERJA CASHIER JERK... SCAN2 BARANG,PASTU ORANG CAMPAK DUIT, DIE KUTIP"

Untuk pengetahuan pakcik tu (macam la beliau baca blog aku ni...) kebanyakan budak2 cashier yang wat part time kat situ, mempunyai kelulusan dalam pelajaran k... xkire la degree, diploma or sijil kan... Member aku yang kena kutuk tu, sekarang ni sedang menuntut degree bussiness n Accounting kat Universiti Multimedia cawangan melaka...

Sebenarnye,kiteorang leh lawan balek.. tapi dah menjadi protokol kan.. customer always right.. lagi satu, atas dasar hormat pada orang yang lebih tua..

Ingatlah sume, jangan senang2 nak jatuhkan martabat orang len,... mungkin hari ni kite senang.. akan datang macam mane2.. renung2 kan lah...

Sekian...

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

22 comments:

..miss hana.. said...

uish,ada jugak manusia mcm tu erk..suka merendah2 kan orang lain. Jadi cashier pun diorang dah kutuk,kalau cleaner mesti dorang kutuk dasyat lagi kan..ish2...

Piasara said...

"manusia macam ni mmg belambak kat dunia ni..akak kalau dgr mcm ni..berapi jer telinga panas...ada jugak kwn2 akk yg jenis ckp tinggi ni..tapi tu lah kita ni bkn jenis suka cari pasal..kalau tak dah lama kena ganyang...sabar jer lah.."

Isteri Encek Bard said...

adeh sabo jer lah

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

PEH..KALAU LA PAKCIK TU CKP DEPAN NANA...MEMNG NAK KENA LA..NANA AKAN SOUND BALIK DGN NADA YANG LEMBUT "BETUL KATA AYAH TU DIK...BIAR KITER MISKIN HARTA..JGN MISKIN BUDI BAHASA.." AIK..BETUL KE NIE??? FAHAM KE PAKCIK TU NNTI?? EHHEHE

Khairul Antasha said...

ek eleh pakcik tu...sekeh kang!!!.. nak baca part 1 & 2 dulu..terlepas plak.. hehehee

Fadzli Amir said...

Kalu nak nasihatkan anak pun takyah la menjatuhkan martabat org...tu org takde ugama namanya...takpa..bersabarlah..satu hari Allah akan tunjuk atau balas balik..dia akan rasa macamana member Taufiq rasa tu..

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

top...ko cashier kat giant ke..? tak penah nampak ponn :\

movie The Roomate smlm best taw! ^^

tengok nie Cik Bunga di GSC bersama Nuffnang blogger

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

ishhhh Mak rasa macam nak cili cili aje mulut brader tu...

pakteh wawan said...

aku dulu time tunggu masuk u aku keje kat satu gerai nak tolong kawanlaa konon2nya .. d smping nk dpt duit poket ... aku ngah bakar hotdot .. tp mungkinlaa aku salah cara tp xpatut juga dye mngarah dgn marah2 hahaha

Dekcik said...

hehe..berlagak nye..dye ingt dye akan senang ke selama nye..

entry terbaru dekcik singgah lah..
http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/04/kemalangan-yang-berlaku-disepanjang.html

Miss Tira said...

Dia nasihat tu dah nampak betul dah. Cuma part yang last-last tu je yang tak berapa sedap didengar. Belajar niat nak dapat kerja yang baik merupakan satu fitnah dalam pembelajaran. Belajar adalah kerana niat ingin menuntut ilmu dan kerana Allah adalah satu ibadah.

nurulfzz said...

eh pakcik tu,ramai je yg blaja kt u bile cuti sem keje part time laa..ish pak cik2...

jomlah beramai-ramai memeriahkan 'Contest Kisah Chentaku'.Hadiah menarik menanti anda =D :
CONTEST KISAH CHENTAKU

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

perghhh... kalo dpt kat cikmoon..rasanyer mau kena balun balik pakcik tu.. haha.. mau kena ceramah ngan cikmoon..huhu~

lalink7 said...

kejamnyeeeeeeeeeeeeeeeeeee...seriusss akuu gerammm...kalau sis, dah lama akuu cakap bahasa sopannnnnnnn ngan diee tp seriuss sopan..

mykhalis said...

depan member tue dia sound?? perghh..memang gile kurang ajar nye nie.. betul tue..jgn pandang rendah kat orang lain..bukan kita tahuapa yg akan berlaku pada kita

KAMIHIDUP said...

jangan pandang orang sebelah mata. :)

Farhana Jafri said...

wawawa dy ni bru kluar dri zman P.Ramlee kot.. rse ny skrg dh alaf 21.. kaya harta tpi miskin budi bahasa and adab! perangai~~~ grr~~

jemput singgah ANASAURUS :)

atiey azha said...

amboi2 pakcik . agak-agaklah kan kalau nak bagi nasihat tu . melampau siot . tu macam nak hina orang lain pulak ! ish . dasar otak kolot ! benci orang ada fikiran macam tu ..

nelly said...

aiseyman !!!
macam ni orang pun ada ke ?
tak patut oo !!!!

Mrs.Sabri said...

orang tua biasalah berfikiran kolot..nama je org kaya tapi kalau dah tua fikiran kolot tu takleh nak kata apa dah kan..hahahaha..tu namanya fikiran dia sempit...tak semestinya org yg jadi cashier tu x sekolah,tak semetinya org keje kat pam minyak tu x ada degree or diploma..huhuhu mongok tol..

puanbee said...

ada org jenis cam nih pandang hina kat orang , dia tak tahu di padang mashyar nanti buykan kira ko pencuci toilet ke cashier ke manager ke hapa ke..

shereena said...

jgn nilai org dari luaran.keja apa pun ok yg penting halal.