MASIH ADA LAGI LELAKI TIDAK PERGI SOLAT JUMAAT | impianku dalam mimpiku

Friday, April 1, 2011

MASIH ADA LAGI LELAKI TIDAK PERGI SOLAT JUMAAT

Assalamualaikum...

SOLAT JUMAAT... solat jumaat adalah satu kewajipan dalam islam.. terutamanya bagi kaum lelaki.. ada sesetengah tempat kaum wanita juga ada menunaikan solat jumaat.. aku xde la arif sangat tentang bab2 ni.. tp kita sebagai seorang islam perlu tau kan...---> PENERANGAN TENTANG SOLAT JUMAAT...

kat sini aku nk ketengahkan tentang, mengapakah masih ada lagi golongan lelaki yang xpergi solat jumaat???..


Adakah orang perempuan dari jabatan agama islam setiap negeri perlu pergi melakukan rondaan..

Dulu mase zaman aku merantau2 ni, ada gak mase kat stesen bas orang jabatan agama islam lelaki datang buat rondaan.. tp itu lebih kurang dalam 10 minit sebelum khutbh habis.. xkn dieorang kena tinggal kn kewajipan tu semata2 nak tangkap orang yang jahil tentang agama ni..

Bagi aku, masyarakat juga perlu mainkan peranan.. aku pon pernah tinggal kan solat jumaat.. tu pon sebab aku musafir.. dan sengaja tinggalkan kerana terlalu penat.. aku ngaku aku salah.. tp ape yang aku nk cterkan ialah waktu tu aku lepak kedai makan. ape aku perhatikan ramai gler lelaki islam yang ada kat situ.. semua wat cam bukan ari jumaat je...

Peniaga kedai makan tu pon relaks jer.. xtegor pon..(termasok aku... aku pon xtegor dan tak ditegor... hehe).. aku rase sistem penguatkuasaan kite ni perlu dipertingkatkan... tapi kalau ikut logiknye, setiap umat islam patut tahu kewajipan masing2 kn.. xperlulah disuruh atau dipaksa oleh sape2...

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

17 comments:

hanim azhari said...

<--tak pegi solat jumaat huhu

husna mukhtar said...

kat shopping compleks lg ramai.
kalau kat kfc pendang, nak beli kena guna time solat jumaat. baru lengang. o yeah

Aris Catatan si Boy said...

dosa tuh bl tidak sholat jumat bagi laki2.. :)

Cik Moon said...

hmm btol..setuju tu..

sicomot-comel said...

negara kite ni,name jek negara islam tapi undang2 islam yg sebenar,xde nye dikuatkuasakan sgt

Abang Zam said...

ni hari ni pegi tak? haha
selalu sangat nmpak budak2 besar kat mall tak g semayang jumaat

baca lah kalau kuat berangan : Tak Payah Nak Malu-malu Sangat Lah Kan Kalau Nak Pakai Wifi Free

Lyna said...

sembahyang la anda sblm anda d sembhygkan..
ngee

nelly said...

aiseh !
macam mana mahu jadi ketua keluarga tu ?
bahaya !

Henry Zackery said...

solat 2 rakaat pun malas lg T__T

Apabila Kartun Wujud Di Dunia

mykhalis said...

still memaki kain elikat dan baju emlayu jaga cc..ketika ini..hehe

hottest entry di blog khalis :
Bila isteri curang dan kantoi

Makna disebalik kata-kata seorang perempuan

Miss Tira said...

Nak tegur dah besar. Sendiri mahu ingatlah baik dan buruk tindakan mereka itu. Pandangan sinis harus dilemparkan kepada mereka yang tak pergi solat Jumaat.

mrs.sabri said...

huhu teruk btl la..apa nk jadi tah..buat malu je..nama je org islam..tp akai tadak..

shereena said...

btul2..ada yg bole buat dek je blegar2 kat shoping complex

EmanTheHalia said...

on the way nak siap ni haha

Farhana Sahri said...

tegur...tegur dlm hati je...cmni ha eden tegur, 'pergi solat jumaat la...reject buat laki lau xtunaikn solat jumaat..sbb jelas nyata & terang...'..*selemah iman cre aku tegur...huhu

Anonymous said...

haha..lpas mkn kt kdai ibu, apa lg, trus balik umah tdo larr..then wt2 x dgr azan..padahal rumh ngan msjid sblh2 je..

Johnson said...

kat shopping compleks lg ramai. kalau kat kfc pendang, nak beli kena guna time solat jumaat. baru lengang. o yeah