FENOMENA ADIK ANGKAT DI KALANGAN BUDAK SEKOLAH | impianku dalam mimpiku

Thursday, April 28, 2011

FENOMENA ADIK ANGKAT DI KALANGAN BUDAK SEKOLAH

Assalamualaikum...

ADIK ANGKAT... aku pon xtau la, fenomena adik angkat, abang angkat or kakak angkat ni bermula semenjak bile... kebiasaannye yang mengambil adik angkat adalah orang yang tidak mempunyai adik or sesuatu family tu kurang anak..

Kat sini aku nak bincang kan pasal aktiviti angkat mengangkat di kalangan student... hehe... mengikut pengalaman aku di sekolah dahulu, kebanyakkan senior2 menjadikan junior2 dieorang sebagai adik angkat... kebanyakkan yang terpilih menjadi adik angkat ni adalah yang mempunyai pakej wajah yang cantik2 or jambu2...

Pakcik google xde pon pic adik angkat abang angkat pakai baju sekolah... ni jerk ade :)

4 ur all information, sekolah aku dahulu semuanye terdiri daripada pelajar lelaki... tetapi aktiviti angkat mengangkat ni tetap ada... kononnye adalah untuk menjaga budak2 junior yang pertama kali duduk jauh ngan family...

Tapi aku perhatikan, ada sesetengah member aku ni sanggup menghabiskan duit dieorang untuk belanja adik angkat die makan tiap2 malam... ada yang tolong basuhkan baju la.. haha.. kat umah, ade ke dieorang tolong mak bapak dieorang sampai cam ni...

Yang paling xleh blah ialah, tido same2 satu katil tiap2 malam... haha.. ape yang dieorang wat pon xtau la.. dah la lelaki ngan lelaki.. ada kabar angin yang mengatakan aktiviti hisap menghisap ni ada gak yang terjadi... :) isap ape pon aku xtau la kan.. Budak zaman skarang memang advance2 kn...

Bagi aku la, nak amik adik angkat xsalah, tapi kita sebagai "abang" perlulah mendidik budak2 ni menjadi seorang yang lebih berguna dan mengajar dieorang tentang cara2 hidup di asrama ni... jangan lah mengajar benda2 yang songsang yerk... hehe.. Lagi satu jangan lah utamakan adik angkat sampai adik kandung sendiri yang terabai... hahaha..

Fenomena ni mungkin terjadi kerana waktu sekolah dahulu semuanye lom matangkan... sekarang ni bile lepak2 jumpe member lame dulu, kalau cter pasal adik2 angkat ni, sape yang pernah jadi adik angkat dan yang ada adik angkat mesti jadi malu2.. haha.. baru dieorang perasan tentang ketidakmatangan dieorang tu.. :)

Sekian..


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

28 comments:

i l y l i n said...

eishh,,satu hal lagi nk mengangkat2 adek ni...cm la dorg tu ringan sgt...kata kn TAK NAK kepada adek ANGKAT...ahha

CIK TOM said...

cik tom dulu pernah ada adik2 berebut nak amik akak angkat..last2 2-2 ciktom xamik..hehe

chii said...

skolah chii dulu pun berlaku gak..gurl school..

tetiba teringat kenangan ada sorang kakak senior nk jdkan chii adik angkat dia..tp bila chii tanya sape..dia nak sorok2 plak..tp yg bestnya..every week dia akan kasi surat atau kata2 semangat..cam best je kalo ingt kenangan lama :p

Khairul Antasha said...

x main la adik2 abg2 angkat nih.. :P

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

maas sekolah teknik dulu... cikmoon xde adik angkat.. tp anak angkat..hahaha.. wat lawak je masa sekolah2 dulu..

Tuan Muda Naim said...

gamba mcm gay

mykhalis said...

aku ada adik angkat top..dekat 10 orang masa skolah dulu.. siap gaduh lagi antara diorang sbb kasih sayang tak sama rata..wahahaah.. tapi dirang suma pompuan la..adik angkat lelaki geli aku

puanbee said...

erk pelik tu adik angkat songsang ke apa ?

lalink7 said...

alamak..sis pun terjebak juga dengan kes 'berangkat' tapi bukan ade abg angkat..cuma kakak angkat..tapi kecewa akak angkat yg comel tue banyak sgt adik angkatnyee..hahahhha...

cam bodo je inagt2 balik..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

eiii yeks..lelaki pon ada amik adik angkat lelaki ke..dulu ms sekolah kalau lelaki ada adik angkat pompuan biasalah..dan pompuan ada adik angkat pompuan pun biasa juga..mmg betul yg kategori wajah comel berebut lah org nk angkat

kucing said...

aah..memang..
dorang amik adik angkat sbab nak aktiviti isap-mengisap 2 laa..hahah
nsib baik aku x jd mangsa....
cme amik kesempatan jer.........
nak buat cmner... dorang nak tanggung kiter kan...

Izzuddin Fauzi said...

Ini normal la...~~~
Hehehe...~~~

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

Mrs.Yie said...

hehe..k.mimi dulu pun ramai benor nak ambik jadi adik angkat x kira pelajar senior laki atau ppuan..pelik btl ek..apa kelebihan kalau berangkat2 ni semua? kita ni jenis pendiam,langsung x peduli hal org tapi masih juga ada yg nak jadikan adik angkat..huhu tak rock langsung..

nelly said...

setuju . Nelly ada banyak 'ABANG' angakt .hehehe ..
Tapi , ada yang gatal , malas nak layan .
Ada gak abang yang betul2 mendidik .
siap ceramah agama bagai . .
Dengar sajalah dia membebel atau bagi tazkirah .haha

Piasara said...

"akak pun ada adik angkat laki masa form six,dia form three...bila akk kawin kami lost kontek,tak pernah jumpa dia lg sejak kenduri kawin akk 16 thn lalu...tp dah jejak dia melalui fb.insyaallah nk jumpa semula bila2 ada masa.eh,tak salah angkat2 ni..cuma kena jaga batas dan susila.."

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

geli je laki men pelok² camtuh.. uhuh~ eh bukan ko dulu de abg angkt jugak ke top ms kat kptm??? hahaha... sape tu? usop ehh, heheh

SAPE BOLE TOLONG CIK BUNGA INGATKAN PASAL NIE, PLEASEE :(


cik bunga bengang ar publish entry tp tak kuar kat d/board.. da tukar ke auto pon die mintak kite set date & time utk publish.. tolonggggg~~~~ :(

hanim azhari said...

time dok hostel dulu..akak2 semua berebut nk jdi kan aku adik angkat..tensen aku weeii nak pilih yg mne 1

Shaherah said...

shera tak pernah ada angkat2 lg masa sekolah.. hahah sbb tak minat.. sape yg nk jd adik angkat ngan kakak angkat semua ditolak.. cuma skrg je.. ada satu.. sbb die merayu2 nk shera jd kakak angkat die.. so trima jek.. ehee.. tak tahu lar.. knapa tak minat sgt.. kat rumah dh ade adik kot.. Ehee.. >.<"

amirah syahida said...

haha,perkare yang biase berlaku di asrama kan,
dah lali, :)

Miss Tira said...

Tak suka gak term angkat-angkat ni. Kalau memang dia tak ada adik atau akak kira anak tunggal boleh lah adoptedkan. Kalau tak ada mak bapak bolehlah adopted. Ni ada akak ngan adik banyak. Maka bapak pun ada tapi gatal nak berangkat-angkat. Ngada-ngada je semua ni. Ada udang disebalik mee.

KAMIHIDUP said...

kahkahkah. topimagine jambukan?

shalmila nadya said...

jgn men angkat2 nie...kang terangkat pulak daa

Liena Cutez said...

teringat time skola dulu, junior2 perempuan berebut nak jd adik angkat saye, smpai bdk2 skola laen pon. haha. xfhm btol ape yg bestnye jd adk angkat sye ni kan. tapi layan biase2 je, jd mcm kawan diorg, xsgop nak tggung rmai2. sbb ade dpt yg sorg tu, mmg mnyakitkan ati, dtg bila susah, bila xde duet. bg dier, tu fungsi akk angkot kot.geram je.skrg sye dh buang dia jauh2. haha..skrg ni mmg tgh ade sorg adik angkat perempuan. tp tak de la smpai2 terangkat2 tu.lgpon family ktorg dah saling layan ktorg mcm anak sndiri. tak expect pon bole jd serapat tu. tp alhamdulillah la, senang nak ke mana2 or ape2, ajak dier je. sbb sye ni mmg xde adik, kakak2 kandung sumer dah kawen. so, mgharap kat adek angkat ni je la yg bole story mory, sekepala. :)

KHRLHSYM said...

mahu adik angkat perempuan yang boleh diangkat. kehkehkeh

afiqazizan said...

saya penah ada kakak angkat..mula2 rapat..pastu lama2 dah tak rapat.

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe ngan adik angkat dulu sampai dating2, tido saman, dating kat tepi tangga berduaan..gile la..heheh

blog-tips-kurus said...

amboiiii... mengimbas kenangan jaman dulu2 yek? (teringat 'cikgu angkat' daaa.. hehe!)

Katherinehuzd said...

Ini normal la...~~~ Hehehe...~~~ myetech9[dot]com @ Enchik Nine