AKU DITUDUH SEBAGAI SEORANG PENCURI | impianku dalam mimpiku

Tuesday, May 3, 2011

AKU DITUDUH SEBAGAI SEORANG PENCURI

Assalamualaikum...

PENCURI.. sedih beb biler orang tuduh kita sebagai pencuri... sape2 yang selalu ikuti blog aku tau la, yang aku wat partime cashier kat giant melaka..biasalah cashier kan.. kadang mesti duit dalam counter tu short or extra 1 ringgit or 2 ringgit kan.. dah ramai cashier yang short... beratus2 pon ada dalam satu bulan tu...

Aku pun xterkecuali.. Tapi ntah cam ne la, bulan lepas aku short dua kali.. sekali 100 ringgit sekali lagi 50 ringgit... bukan aku sengaja nak short kan duit tu.. biasanye aku short waktu hari sabtu dan ahad la.. sebab hujung minggu costemer memang ramai.. kadang2 tersilap gak bagi duit balance kan..

Tapi yang aku sedih, ada supervisor yang tuduh aku curi duit tu.. kalau aku nak curi duit tu bek lepas aku curi duit tu aku blah kan.. wat pe aku jadi bodoh lepas curi duit tu pastu bayar balek.. mungkin ada yang tau psal masalah gaji aku kat ofice ni.. tapi, kalau aku ada masalah kewangan pon, aku xkan sampai la mencuri cam ni.. aku lebih sanggup berhutang ngan orang daripada mencuri la...


Walaupun cara die bercakap dengan senyum2 dan gelak2, tapi aku pasti memang niat die memang nak cakap cam tu kan.. ingat, ini melibatkan maruah orang jugak... entahlah, may be xpernah lagi kena kat die kut... xpe la, aku pon malas nak bertekak pasal kerja ni.. yang penting aku wat kerja aku, die wat kerja die..

Ingatlah rakan2 yang baru nak memasuki alam pekerjaan ni.. Dunia pekerjaan memang banyak pancaroba die.. kalau zaman pembelajaran dulu ko orang leh enjoy, tapi zaman pekerjaan cukup berbeza... kadang2 kawan baik sendiri akan tikam ko orang dari belakang kerana duit dan pengaruh...

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

24 comments:

Eza Ridzwan said...

sabaq jelah ye Top...mulot org nie kita xleh nak tutop...ko buat muka dek jee....allah tau apa kita buat..janji, gaji kita dpt bulan² tu halal...okeh!...senyum sket!...

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

isk isk..sabolah yer..itulah cabaran jd cashier..akak pon penah keje part time kat restoran makanan segera dulu jaga cashier..tp short setakat posen² jer..cuma yg lucu akak punch terlebih 0..sepuloh hengget akak punch 10 ribu hengget..kalut kan..sib baik manager tu syok kat akak jd takdalah kena marah hehehe

YAYA AZURA said...

akak sebelum kerja sekarang pernah jadi kerani kat shopping mall .. bukan setakat buat kerja kerani tapi semua keja kena buat termasuk cashier .. mmg tahu camner rasa short duit walaupun akak short sen sen je .. sebab rasanya dah cukup berhati-hati ..ada cashier tu selalu short banyak .. kesian dia kena potong gaji ...

ape pun buat derk jer la..kita cari rezeki halal .. tuhan jer yg tau apa kita buat ..

Khairul Antasha said...

kesian top..sabar ye.. yg penting awak tak buat suma tu...Allah tahu apa yg kita buat.. :)

Mrs.Yie said...

aik?mcm mana boleh tersilap kira?bukan ke pakai pengira otmatik tu kan..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

kak eza >>> hehe... ngah senyum la ni :(
kak rina & kak yaya >>> tau xpe.. orang yang pernah jadi cashier jerk tau sume ni kn..
KA >>> ngah sabar la ni :)
Kak mimi >>> memang la auto, tapi mase bagi duit kut terbagi lebih.. duit melekat ke....

hawiz said...

sabar la top..siot tol tuduh kwn aku cmtuh..babun r...sabar2.....eee..aku lak yg geram..cam haram!..

Tuan Muda Naim said...

sabar separuh daripada iman...

nelly said...

aik ?
sabar ya top ..tak sangka banyak gak dugaan nak kerja ..
~
T_T

Piasara said...

"sabar ja lah top..Dah nama pun dunia,mestilah tak lepas dari mcam2 pancaroba...kat tempat kerja ker kat mana2 pun pasti akan ada dugaan top..hanya iman yg dpt menyelamatkan kita..smga tabah dan sabar selalu..."

yatie Awang said...

sabar ye...ini mungkin dugaan, InsyaAllah kalau kita jujur...pasti akan terbukti

Eyda Syahida said...

skang cane ngn pob tu?

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.visit here^^ nice blog.keep blogging :)
Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
(^____^)

el-janna said...

aku pun penah kene jugakk tershort duet.. tp mcm x logik lepas aku dah kire2 3 kali tuk bg pd customer.. still short lg..

ade toyol x? nghahahha

http://bbyuya.blogspot.com/2011/05/kelebihan-buat-pop-up-window-comment.html

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

huuu...xsuka org yg jenis..bercakap ikut suka mulut je... sabar yerr... xyah dibalas pape.. yg penting kita terus cari rezeki yg halal..

KAMIHIDUP said...

sabarlah top. sedih KAMI baca kisah kau ni, aduhai.

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

biar betol ko neyhh, aishhh... sabo jela.. kalau btol tak buat watpe nk takut kan :)

Memang kejam pagi² da buat MAK marahhh!!! isk3...

cik azeya said...

sabar je lah top ye. biarlah org nak tuduh sekalipun, janji Allah tahu kite tak salah. :)

puanbee said...

yolah dulu akk kerja lat stesen ngv petronas gitu jugak selalu shrt ratus2 pun ada , kadang2 salah bg balance tp ada jugak yg tgn panjng tu , kalau memang kena time akk jaga kaunter memang tk pergi mana2 , tk kasi org ganti takut ..

mOon jOhari said...

cabai ja mulut dia dengan cabai melaka!

afiqazizan said...

kesian kau bro..sabar ya bro.

chii said...

sure dia ada probs kot ngn top..tu yg dia ske2 ati je men tuduh mcm tu..grrr

shereena said...

gila kejam supervisor 2..ska ati dia je nak men tuduh2..sabar la top ek..ada hikamh disebalik smua 2.

Puan Kutu said...

isk suka hati bpk tiri dia jer main tuduh2..alam pekerjaan memang banyak pancaroba.