ORANG PEREMPUAN SUKA SALIN RESEPI, TAPI MASAK TAK IKUT RESEPI | impianku dalam mimpiku

Wednesday, May 25, 2011

ORANG PEREMPUAN SUKA SALIN RESEPI, TAPI MASAK TAK IKUT RESEPI

Assalamualaikum..

RESEPI... orang perempuan dan masakan memang cukup rapat... memang tidak dinafikan.. ini adalah lumrah kehidupan...

Cube kita perhatikan bila ada rancangan memasak kat tv, orang pompuan bukan men khusyuk menyalin cara2 penyediaannye.. lom lagi ditambah dengan resepi-resepi yang diambl dari internet.. kalau kita nengok koleksi resepi yang disimpannya boleh wat arkib negara la... beriban.. hehe :)


Tapi, betol ke semua resepi yang disalin itu akan dipraktik kan oleh kaum wanita?... dalam beriban tu baper resepi yang akan dicuba ye?? banyak kali aku terbaca artikel pasal "Salah satu kegemaran orang perempuan ialah salin resepi, fotostat resepi dan hafal resepi. Dan salah satu ketidakgemaran orang perempuan ialah masak ikut resepi!".... betol ke fakta ni????

Kalau fakta ni betol, wat pe orang perempuan bukan men suka salin resepi ek.. apakah tujuan tersebut? adakah ini adalah bekalan untuk menjadi rujukan bagi anak2 bila dah besar nanti... hehehe...

Orang perempuan mesti ada jawapan nye tersendiri kan apa sebab dieorang berperangai cam ni... haha.. yang penting orang perempuan ni kena pandai memasak.. lagi2 kalau dapat anak lelaki or suami yang kuat makan cam aku ni... :)

Sekian..



IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

27 comments:

Syuhadah Razali said...

bukan xsuka ikut resipi..tapi ubah suai ikut citarasa la dan bahan-bahan..kadang2 bahan dia 2 merepek susah nk cari..gunakan bahan yang ada...itu adah la..sebab adah suka salin resipi..tapi ubah sikit2 ikut citarasa sendiri..

Khairul Antasha said...

org pompuan kreatif la top..

Mrs.Yie said...

akak tak suka salin2 resepi bagai ni..buat sendiri je ikut kata hati dan naluri..sebenarnya dalam masakan tak perlu sangat salin resepi..orang yang salin resepi biasanya tak tahu masak..hehehehe :) gurau je..jangan ada yg terasa sudah..

chii said...

heheh..ada je yg ikut..ada gak yg ubah..ikut citarasa sendirii..tp chii pernah baca satu artikel...masak ni..nak sedap..kalo kita ikut keyakinan kita..maknanya..main campak2 je la..kalo terlalu ikut resepi n berhati2 sgt pun..mmg x berapa nk menjadi

Eza said...

hahahaha..akak la salah sorg tu...suka sgt fotostat dari majalah..x pon siap print dari tenet..tp x bukak pon resipi tuhh...masak hantam kromo jee...hahaha..

tia @ Ini Kisah Tia said...

haha ! dulu Tia suka buat macam tu . saja nak test Tia laju tak menulis sambil dengar orang cakap . mwahahaa . tapi sekarang dah moden , search aje kat google . DONE !

pena rozie said...

Bukan tak suka ikut. Kadang2 bahan x de nak buat mcm mane...

MOK&SONS said...

:D..isteri eden suke print2 resepi...lepas tu dia try..besh jugak,kalau banyak resepi dia try..macam2 la eden dapat makan..

Nur Hawa Mohd Zin said...

kadang2 salin lain buat lain..biasa..hahaha

mOon jOhari said...

setuju dengan Syuhadah Razali...weh...ko dh tukaQ profile pic....uiyOoOoO...SEMART la...hambOiii...sejak2 glamer dan fOllOwer 1000+ ni kemain lagi ye hang...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh..memanglah..ubahsuai bahan ikut kesesuain..kenalah kreatif..

hawiz said...

no komen...hawiz bkn pempuan...hehe

KAMIHIDUP said...

KAMI bukan perempuan, tiada komen untuk dipaparkan. :)

deeya said...

penTIPU la .. tak sume taw pmpuan suke salin resepi . contoh cam aku .. rase malas jer nak tulis , fotostat , tonton resepi2 yg ade . just pergi dapur , tengok & tolong ibu, ayah atau abang yg sedang masak .. then , masok pelan2 ingat dalam kpala . PRAKTIKAL kan .. DONE !! aku suke memasak dan aku single . hahaha !

nabilah_2908 said...

hmmm...kalau sy..

kalau nk buat kuih2...mmg sy ikut bulat2 dlm resepi..baru menjadi...

kalau lauk2...resepi tu sbg panduan... ;)

erm...kalau yg suka print resepi...mcm mana lak..? hehehe...bukan apa..lenguh la tgn nk salin bnyk2..hehe.. :P

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm...ada kena sikit..haha.. tapi selalunyer moon akan tengok je...xsuka salin..pastu ingat sendiri resepi tu.. xsuka ikut 100%.. suka ubah sendiri..barulah nmpak kreatif bhai..hehehe

POSH76 said...

jalan2

mykhalis said...

patutla masa zaman budak2 dulu mak Khalis asyik bawa balik resipi potostate je..

kaktun said...

besa le taufiq...terlebih kreatif, adakalanye tak cukup bahan, kena ubahsuai tapi still sodaaappp!! Klu yg byk resepi tuh...ada waktu nak guna, leh je buka buku dan cari bahan and masak..kan3, suami dan anak2 jugak yg nak merasanye :D

Piasara said...

"bukan tk suka ikut resepi tu..tp ubah suai sikit2 jer...kdg2 ada benda dlm ersepi tu takde,so...kena lah pandai-pandai..resepi yg disalin tu utk guide jer.."

♥Mrs.Eady♥ said...

sgttt betul!hikhikhik...xde la kdg-kdg bahan nyer tak cukup kat umh jadi guna je ape yg ade so trpakse la x ikut resepi yg di salin itu...:)

Miss Tira said...

Tira dalam berkerja dalam bidang masakan. Jadi setiap hari bertugas menghidangkan pelbagai makanan. So, Tira serahkan pada orang lain untuk komen. Haha.

cik azeya said...

saye tak reti masak. so tak payah susah susah salin resepi. hahaha.

grOundnUt said...

ehehehe...terpulang kepada orang² pompuan ni la kot bro nak campur atau kurang kan bahan..tak gitu yer?eekeke..^^

sha said...

kdg2 cari jer.. tapi tak buat pun. (cari resipi tp xmasak pun)

Mgkin org prmpuan ni nak nmpak bagus kot. kalau org tanya, tahu tak masak ni? jawabnya tahu. tapi kena rujuk buku resipi la. Itu better dari tak tahu, kan?

Kasar ayat aku. minta maaf klu ada yg terasa.

puanbee said...

resepi tu saja2 simpan buat panduan utk cipta masakkan lah heee

lalink7 said...

mmg betul nak tau sbb pe..sbb pempuan yg expert memasak dah tau dah bahan yang perlu nak masuk dan tak perlu after tgk resipe..so..masa nak masak..main campak jee..lebih sedap ok..slalu buat niee..adjust sndiri..kenkadang yg resipi tue utk nak pandu je..hohoh