AWEK SALAM, CIUM TANGAN PAKWE | impianku dalam mimpiku

Thursday, May 19, 2011

AWEK SALAM, CIUM TANGAN PAKWE

Asslamaualaikum..

SALAM.. memang dah menjadi adat budaya masyarakat malaysia terutamanya masyarakat melayu yang akan salam sambil cium tangan kan.. lagi2 terhadap orang yang lebih tua dari kita..

Tapi apa yang nak dibincangkan di sini ialah pasal awek yang salam cium tangan pakwe nye terutamanye semasa hendak berpisah seleps berjumpa or dating kan... wah.... bagusnye... sebelum kawen lagi dah di didik untuk menjadi isteri2 yang soleha kan...


Adakah perkara ini sangat normal bagi zaman sekarang ni... tapi mengikut hukum, keluar berdua-duaan antara lelaki dan wanita pon dah salah ape tah lagi jika bersentuh kulit yang bukan muhrim kan.. (cam good2 lak aku ni yerk... hehe)

Adakah ini menunjukkan keayuan dan kesopanan serta ketatasusilaan seorang wanita melayu. ? adakah kasih sayang akan lebih menonjol jika dilakukan sebegini? Adakah ini menjukkan tanda hormat awek terhadap pakwenye?

Tapi kalau dah terbiasa dengan cara ni iaitu salam cium tangan, hope anti bile dah kawen anti, dapat kekalkan la momentom ni yerk.. nak keluar umah mintak izin suami dulu n akan salam cium tangan... nak comolot pon leh... dah halal kan :)

K la.. aku ni jenis xreti nak huraikan sangat perkara-perkara ni.. setatkat beri tajuk untuk dibincangkan leh lah.,. so, tugas ko orang hanyalah kritik n lontarkan pandangan masing2 yerk.. :)

Sekian...

p/s : jangan menilai orang yang menasihat, menilai apa yang dinasihatkan :)


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

33 comments:

Mrs.Yie said...

yang haram tetap haram..huhu

lalink7 said...

mekasih utk perkongsian..

Eza said...

haram hukumnya tetap haram...x kira laa tunang kaa, bakal suami ka, klu belom ada ikatan yg sah, sila jgn bersentohan...fikir dosa pahala dulu...dosa si anak gadis akan jatuh kpd ayahnya slagi blom bkahwin...

b a m b a m ' s said...

betol.. niat baik tp cara x btl..haram gak der...huhuhu..

♥Mrs.Eady♥ said...

ntah...dulu berkwn pun jarang keluar berdua sb biase keluar dgn geng-geng..but haram tetap haram la kan :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm... tu laa dia org kita kan... suka sgt menghalalkan perkara yg masih haram..

Halimatun Sa'adiah said...

myampah tgk kemesraan berlebihan mcm ni...
beria2 je bsalam cium,pdhal bkn sah suami isteri lg..

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

BETUL3X

jangan menilai orang yang menasihat, menilai apa yang dinasihatkan :)

yatie Awang said...

tak perlulah buat macam tu,kerana itu bukan budaya kita, tunggu je bila dah bersatu

no_answer said...

yang comolot tuh aku suka !!!

hahaa

Khairul Antasha said...

hihi... jgn lebih2 yeee....

nanti dh halal br buat suma tu...

simpan suma tu pas kwen..ms tu br buat...

barulah ada rasa keterujaan.. bygkan tgn pakwe/makwe tu hanya kta sentuh masa akad nikah..tu la kali pertama..rasanya lain..(haihhh..mcm ada pengalamn plak)..hahaha

jadi..simpan2 la dulu ye..tak rugi..

nabilah_2908 said...

hmm...niat tak semestinya menghalalkan cara....

kita kena betulkan persepsi ini...dah jelas...lelaki & perempuan yg bukan muhrim haram bersentuhan..tak payah lah..

tunggu lepas kawin...dapat pahala lagi..kalau buat masa couple..apa dapat...dosa ada lah..huhuh.. ;)

peringatan untuk kita2 semua juga.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
NAK TUTUP BLOG

KAMIHIDUP said...

haram tetap haram. comolot je kau ingat. pernah ke? wahaaa.

shereena said...

tp yg haram tetap haram en.huhu...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

haramlah..

✿ gadis biasa ✿ said...

pakwe-cium-tangan-awek pun dah macam trend skang. :)
heh, sebagai gadis semasa yang memang tak G dabel O D..diakui said easy than done~~

Anonymous said...

AWK PLAK MCMNEM TOP? AWEK AWAK SALAM AWAK X?HUHU

Fyqa said...

tak suka laki mcm tu. mngade nak mcm2 before nikah. baek bcinta lpas nikah.

Almade Nespesor said...

mesti dorg rasa hebat buat camtu. xperlu laa bt benda bodoh camtu sebelum kawin. kalo dapat pahala ok la. ini.. menambahkan dosa lagi ada.
=,=

Tuan Muda Naim said...

haram topek...tunggu kawen je la...comolot terus =.="

Piasara said...

"top..akak ingat kwn akk sorang ni..ms tu kami minah kilang ler..
tiap2 hari bopren dia mai jumpa dia,pastu bila nak balik si kwn akk ni cium tangan bopren dia...perghhh...mmg sopan giler...boleh buat bini ni..kalau bakal mak mertua tengok pun mesti berkenan time tu jugak nak soh nikah agaknya...tapi haram ttp haram..."

Penulis Bogel (the naked writer) said...

teguh bangsa tolak agama,
kumpul dosa maruah ke mana.

mykhalis said...

suami isteri je buleh..

...:i'm ezza haniza:.... said...

ah,masa becinta, tangan bau belacan pon wangi..hahahhahaa

cium taknak lepas..ceh..geli aku..

nazirah said...

:)

kAmi dAn mEreKa said...

kite tunggu dah kawen je nanti, :)

mushroom said...

walaupun pakwe makwe, nak salam cium tgn tetap dikira haram sebab belum ada ikatan yg sah lg. haram tetap haram! mrh la ni

hanim azhari said...

comolot je ko igt top..nikah la dulu..nk buat pape pon bole

kaktun said...

bila berpacaran...duduk renggang2...jangan pegang2 :D

sayacomel said...

yang haram tu, tetap haram..

**YaNa YassiN** said...

hurmm,.. elok amalkan setelah sah,...

mOon jOhari said...

ala...x bley la salam cium tangan ko dah pas dating nanti...bwuekkk! :p

ciumtetek said...

jgn hipokrit la.kau dating ngn awek xpegang tgn?