SOLAT TAK PERNAH TINGGAL, TAPI NENGOK VIDEO LUCAH GAK | impianku dalam mimpiku

Thursday, May 26, 2011

SOLAT TAK PERNAH TINGGAL, TAPI NENGOK VIDEO LUCAH GAK

Assalamualaikum...

SOLAT... solat atau sembahyang lima waktu adalah amalan wajib yang perlu diamalkan oleh umat islam.. solat lima waktu adalah rukun islam yang kedua yang mula diamanahkan oleh ALLAH semasa peristiwa Isra' Dan Mik'raj.


VIDEO LUCAH... tapi ko orang pernah tak jumpa member2 ko orang yang sembahyang xpernah tinggal tapi selalu gak nengok video lucah?... aku pernah... kalau die dah selalu nengok video luah, so, cam ne amalan die selama ini yerk.. adakah segala amal jariah die tidak memberi kesan rohani pada diri dia.

Pernah gak aku terdengar ada umat manusia ni cakap, jika kita wat sesuatu kesalahan atau dosa, dengan solat or amal jariah lain kita dapat mengimbanginye balik.. so balance lah... rasanye macam menghinanye je kan bunyi nye.. xtau la itu menghina agama or menghina diri sendiri kan..

aku bukan la nak membuka aib orang tapi aku terpikir, apakah sebenarnye sifat die ye.. Benda-benda cam ni kita jangan terlampau taksub untuk mengkaji nye ye... dosa pahala adalah kuasa ALLAH.. DIE yang berhak untuk menentukan amalan kita didunia ni..

K la.. anti bila aku cakap lebih-lebih orang kata aku ni cam good2 lak.. diri sendiri pon lom lurus lagi nak luruskan kan orang kan.. tapi kita sebagai umat islam, kalau boleh sentiasa lah ingat mengingati antara satu sama lain kan...

Sekian...

p/s : Jangan melihat orang yang bercakap, lihatlah apa yang dicakapkan...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

19 comments:

chii said...

heheh..sama juga spt org yg x pernh tinggal solat.tp slalu masuk kelab..ape dia buat..hanya tuhn yg tahu..

mentaliti memperkata kan amalan baik dan jahat yg dilakukan leh balance tu..mcm errr...no komen.chii pun ada gak kadang2 wat silap ehehe..kena tunggu jawapan dr yg bertauliah dan berpengalaman...

chii suka last word..jgn lihat org yg berckp..tp lihat apa yg dicakap.. =)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

emm..tula sy pon heran jugak dgn org mcm tu..mungkin ada kekurangan di mana-mana sbb tu solat tu x mampu menghalang dia drpd melakukan benda yang berdosa..tp bab nafsu-nafsi ni x heran sgtlah..sbb ramai gak org yg nampak mcm alim tak tinggal solat tp terlibat dgn kes-kes zina dan rogol..

shafiq said...

Manusia..

YanaMIB said...

aku pernah jmpe abg lab kt tpt aku blaja dlu nmpk baik2, mcm alim2..skali kt pc gbr lucah..grr..mencik! =.=

kAmi dAn mEreKa said...

Mungkin nafsunya melebihi segalanya, boleh je kalau dia kawal diri sendiri, tp sbb dia xnak, tu yg msh tgk cte2 mcm 2,

cucu umie said...

betol3x..kite tak ley pandng sesorang itu dripada luaran shje..herm, kalo bab nie ayie kureng..kuikui semua Allah yg akan tentukan

Mrs.Yie said...

haik??ada jugak macam ni?hadoi..

p!q4h b@guss said...

antara prempuan yg solat tapi tak pakai tudung dgn prempuan yg pakai tdung tapi tak solat, which 1 is better...
(saja tiba2 tnya pndapat..hehe)

mykhalis said...

maaf ek..sensitip sikit nie,, camne solat taktinggal tapi buka aurat? tak tutup..ermm..bukankah solat mngajar supaya mentaati perintahNya? adakah solat itu gagal sehingga aurat tk dittup?

p!q4h b@guss said...

entahla.. sbb zaman skarang ramai yg mcm tu.. so taktau la salah sapa

Cik RoSs said...

itulah dinamakan manusia..!!

♥Mrs.Eady♥ said...

hurm.....susah nak komen benda nie sb diri ni pun bkn la terlalu baik sgt...dlm kategori tak boleh nak komen sgt..

KAMIHIDUP said...

tu semua kerja tuhan.

cik azeya said...

bagaimana pula orang yang solat tetapi masih melakukan dosa. kite tak pernah sempurna. selalu buat silap. hurm..

puanbee said...

ini kena tanya ustaz love akk kurang arif bab nk tentukan dosa dan kesalahan , tp yg tk elok tu baik jgn amalkan itu je

Piasara said...

"Sembahyang sebab semata-mata utk memenuhi syarat org islam je kot..tp tak mendalami erti solat dn makna bacaan dlm solat.."

Miss Tira said...

Kalau kita beribadah tetapi tidak bertaubat dan bersungguh-sungguh untuk menghindari apa yang dilarang jadi apa pointnya. Seperti alasan "belum sampai seru". Karut semua tu.

lalink7 said...

ramai je top sis rasa..tapi tue la kan..nama pun manusia yang bernafsu..samada dapat kawal atau tak je..kalau dpt kawal bgus la kan..

kaka said...

just nak share..klu xsilap kalau org y wat maksiat xkira la maksiat mata/tlnge/mlut,amlan nye xdterima slme 40hari..