BILE PAKWE JAGAKAN HARTA BENDA AWEK | impianku dalam mimpiku

Friday, June 10, 2011

BILE PAKWE JAGAKAN HARTA BENDA AWEK

Assalamaualaikum...

PAKWE MAKWE.... zaman sekarang ni jarang kita nak jumpa orang yang bercinta selepas berkahwin... sumenye bercinta sebelum berkahwin kan... So, bile sebelum berkahwin ni, adakah kita sudah mempunyai hak mutlak kepada pasangan kita... maksud aku kat kat sini ialah hak mutlak harta benda pasangan masing2...

memang xdinafikan ape guna couple kalau xreti nak jaga atau melindungi pasangan masing2 kan... tapi adakah ini cukup perlu sehingga menyusahkah pasangan nye itu...

sumber pakcik google :)

Kat sini aku nak ceritakan kan siket pasal satu situasi.. ia melibatkan kawan aku dengan kawan-kawannye.... aku bahasakan diri kawan aku ni dengan "A" la ye dan kawan die tu "B"..

Sekarang ni A dan B sedang cuti semeter... so dieorang same2 la mintak keje part time kat sebuah pasaraya ni.. B mempunyai motosikal.. so, A dan B dah berjanji akan guna moto tu sama-sama untuk pergi ke tempat kerja..

Tapi, selepas dalam 2 3 minggu berkeadaan cam tu, B berkata kepada A bahawa pakwe die nak pinjam moto die tu.. A ingat pinjam dalam sehari dua la... rupenye2 pinjam teros sehinggakan moto tu pon simpan kat rumah pakwe B tu.. Kalau B nak pergi ke tempat kerja, pakwe die tu akan ambil dan hantar..

So, sekarang ni macam mana pula dengan untuk g kerja kan.. ini sume sebenarnye adalah propaganda pakwe B supaya kawan-kawan lain xleh guna moto awek die tu.. sebab B pernah bagi tau kat kawan2 yang lain pakwe die xbagi budak2 lain selalu sangat guna moto die tu...

Aku pon pelik la.. sampai A pon kadang2 terpaksa menyuruh pakwe die yang dok jauh tu ambil die.. tapi pakwe die pon bekerja.. so, selalu gak xdapat ambil die sebab jadual pergi dan balik selalu xsama... Aku dengar citer, A ni nak berhenti kerja sebab masalah ni...

Entahlah, manusia ni bermacam2 ragam kan... ada yang ikhlas, ada yang tak.. terpulang la ngan cara masing-masingkan.. :(

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

19 comments:

♥Mrs.Eady♥ said...

penin penin.....

psst....gmbr tu mmg tak bleh bla ar!hahahaah...

KAMIHIDUP said...

ragam akhir zaman. :)

Umedia Network said...

huhu. Macam2. Tapi bagi yang ikhlas. InysaALLAH mereka bahagia.
btw, jom ke blog kami dan komen di entry kami yaw. :) hehe..

ApiH said...

tu baru jadi pakwe.. dah kawin x tau la...

cik husna said...

nak becinta, becinta lah...tpi kalo mcam kes kat atas tu, over da kot..len la kalo da kawen ke...aiyak, mcam33~

Fathiah Hamim said...

sebenarnya aku kureng paham. tapi, apa yang aku boleh komen, bercinta biar berpada. kalo dah nikah tuh no hal la.

Isteri Encek Bard said...

DEK KERANA TERLAMPAU SAYANG LAH NIE

Lieyda said...

ya ampun,bodohnya dia tu

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmm..ni baru couple..ntah camne klu dah kawen.. senang citer..slagi blom kawen..harta sendiri..sendiri laa jaga.. kalau dah ada ikatan yg sah tu..xpe laa..

siti kektus said...

Aish, belom kawen da buat mcm rete sndri,
ble da putus, meraung2, huhuhu

cucu umie said...

pergh..ad juga pakwe yg mcm gitu ea..aduyai, kecian mber gurlz tu..herm..

Puan Kutu said...

emm pernah jugak jumpak.yg pmpuan satu opis ngan sy.pakwe pinjam kereta buat cam harta benda sendiri.dah tu minyak pun awek isi.mmg kikis habislah..yg opismate sy tu la bodoh sgt.haha kan dah kena..

kocix! said...

ouch! gambo xley bla..haha

alif haris said...

hahaha .. gambo best gler .. stylo !:D

grOundnUt said...

Kisah ni betul² terjadi pada adik punya kawan derr...gile babi gF dia suruh amik dia macam dalam entry ni laa..sejibik!kene bagi dorang baca la...^^

NaNaSaHiR DaTaNg KoMeN.. said...

lebih tertarik kepada pic jerk..... hahaha

MaiRa QuEeN said...

over btul pic tu..hahahahaha

iekasub said...

kan lagi senang kalau urus harta sendiri..huhu

afiqazizan said...

ermm macam2 ragam..(: