WAKTU BERBUKA LAH SEMUA SEBOK NAK BAYAR | impianku dalam mimpiku

Saturday, August 6, 2011

WAKTU BERBUKA LAH SEMUA SEBOK NAK BAYAR

Assalamualaikum...

RAMADHAN.. xkire la, walaupun dalam bulan ramadhan, kerja tetap kerja kan. walaupun berasa letih sebab tahan lapar dan dahaga, kita sebagai pekerja kena teruskan juga tanggungjawab kita tu kan...

Kat sini aku nak citer mase time berbuka bagi pekerja yang bergelar cashier.. aku sebenarnye waktu kerja 9.00-6.00.. tapi kadang2 aku wat over time sampai malam la.. so, aku dapat juga lak merasa berbuka di tempat kerja kan..

Tapi aku perhatikan la, waktu berbuka tu iaitu mase azan berkumandang, time tu la ramai customer berebut-rebut untuk membayar di kaunter.. nape la dieorang ni langsung xbertimbang rasa dan bertolak ansur siket.. for all information kebanyakkan cashier kt giant melaka adalah bangsa melayu yang beragama islam...

gambar hiasan dari cik google :)

giant ni berdekatan kawasan kilang.. so banyak foreigner2 dari bangladesh, indonesia, myanmar n vietnam la.. tau la waktu kerja dieorang habis kol 7 kn.. tapi cubalah bertimbang rasa siket.. ramai kawan2 aku yang masuk petang terpaksa berbuka ngan air kotak n roti jerk... kol 8 lebih or 9.00 baru dapat makan makanan yang berat siket.. cian aku nengok....

bukan nak kata foreigner2 yang bersepah ni jerk, aku perhatikan bangsa malaysia sendiri pon ade wat cm ne.. xkire la bangsa cina ke, india ke atau pon melayu sendiri.. mase waktu azan tu la, ramai-ramai serbu ke kaunter pembayaran.... kalau x, sebelum tu kt kaunter ksong jer, tapi dalam sekelip mata sahaja terus ramai beratur panjang... pelik aku nengok..

aku harap la, bangsa2 lain ne dapatlah bertimbang rasa siket.. mesti sume tau tentang cara-cara untuk menghormati budaya orang lain kan.. duduk kat malaysia ne perlu lah sentiasa hormat menghormati antara satu sama lain.. kepada pendatang asing tu, kalau xreti nak hormat budaya malaysia balik je kat negara ko orang balek.... (cam la dieorang ni baca blog aku.. hehehe)

Sekian....



IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

26 comments:

Lya Colours said...

eh yg melayu tuh, time2 tuh plak nak p membeli belah barang. macam xde time line plak. ko ceramah sket dorg ni top

ikatankasihku said...

Tu normal, dah masak sangat dah dgn perangai customer ni..kalau kul 5, kul 6..clear jer kaunter..asal maghrib jer cbuk terhegeh2 beratur...apo nak di kato..sobar je lah...

Puan Kutu said...

biasalah tu,tuntutan kerja nak buat macam mana.bkn tak dapat makan langsung.hehe..kita tak boleh nak suruh orang asing buat macam tu la top,pada sy tak patutlah salahkan dieorg.klu org islam kita sendiri memang tak puasa kot.org dok sibuk nak berbuka,dia sibuk bershopping..yg islam tu memang la panas macam nak lempang jer.haha..

siti kektus said...

dorang cepat2 nak g berbuka jugak lah tu kot.

harap2 dorang baca lah entri kau ni. nanti mesti dorang insaf. ^^

Khairul Antasha said...

hehe..tutup kaunter 10-15minit utk bg masa utk cashier buka posa..hehehe

sabo.. :D

dhiera said...

betul jugak kan~ kesian ye kat cashier-cashier tu..management pun kena lah tahu menjaga kebajikan pekerja beragama islam dan ambil tindakan isu ini. jangan fikir nak untung je~

ABU said...

sabo jela..ujian dibulan ramadhan..

mykhalis said...

Tapi kalau majikan bertimbangrasa diorang akan wat pengecualian 3 kaunter dulu ke.. bagi yg lain makan.. tak tahula..cakap je.hehe

cucu umie said...

sabar top..dugaan di bulan pose tu...

♥ Elin ♥ said...

aku cadangkan ko g keje kat mydin!!
ko tau mydin punya style lagi bes!!

lagi 5 min nak azan magrib semua counter close.tambahan lagi waktu bulan puasa nih. haaa...mmg best lah.

customer sume terconggok depan counter tunggu cashier berbuka kejap.lgpun bukan mkn yg heavy mana pun just air dan kurma jer. jji die org ad masa nak berbuka tau.

klu customer complain snang jer piak atasan kata mmg rule mydin mcm nih!

afiqazizan said...

sabar je la bro..harap2 dorang pasni fikirkan la cashier2 pun nak berbuka jugak.

honey bee said...

ni la sebab aku xnk kje part time cashier utk cuti sem ni...aku da la pentingkan keselesaan ketika mkn, n aku gk kalo lmbt sgt mkn boleh pitam..kang x memasal je pitam kt kaunter...huhu

hawiz said...

pnjg giler pix tu..haaha

puanbee said...

biasalah kerja begitu kan .. akk dulu pom sama makan gilir2 je .. tapi kalo org islam pun tk boleh nk fikir negatif je ..mungkin perjalanan dia jauh , tk sempat beli juadah berbuka ,mungkin ada satu je kedai yg paling senang nk dapatkan juadah berbuka , mungkin mereka pun tk sempat nk berbuka di tempat lain.. apa salahnya top memudahkan org lain :) ikhlas2kan hati bulan puasa ni ...

grOundnUt said...

hahahahaha...adakah aku tergolong dengan kastemer² berikut?ekekeke..^^

Fathiah Hamim said...

aku bukan apa, tapi kekadang bengang jugak dengan bangsa asing neh. tak reti nak hormat orang, sedar tak dia duk negara orang laen. huhu

Qaseh dalia adelia said...

sabar ... biasalah manusia selalu suka last2 minute huhu

NICK IRFAN said...

pelik btol la perangai dorg ni...

Piasara said...

"lempang jer depa tu top..hehehe...bulan puasa ni kena byk sabar top.....nasihat org konon,akk pun baru jer tadi meletup ni..geram betul..lain kali lah citer.."

schaze zainn said...

biasala kalau kerja bahagian service.

btw, tu normal kalau sibuk nak bayar time maghrib.huhu

p/s: 1st time visit sini. happy bloging :)

Mrs.Yie said...

itulah ujian di bulan ramadhan namanya top..hehe :)

Mrs Nury said...

Jangan gitu Top..

Kita bersangka baik aja la.. Kalau ikut cerita Top, masa tu customer yang ramai tu foreigner dari kilang2 berdeketan.. Mungkin dorang tu Muslim N nak beli buat berbuka la kot.. Al maklum la.. bagi yang muslim waktu rehat pada bulan puasa bukan tengahari tapi lewat petang.. Masa tu la berebut2..!

*Merungut=hati sakit..
*Bersabar=dapat pahala+diberikan ganjaran yang tak disangka2! :)

nazirah said...

hehe tu la pasal
aish .. mmg itu prgi
mmsing kot huhu
neway myb ad kot yg bce
blog hang hehehe

PinKy MoMMa said...

kesian budak2 tu..demi mencari sesuap nasi kan..
management shud take action..oopp rasa nak speaking kekdahnye hahaha..

sabar dik..nnt kite bawa sepanduk gi sana ye..

Shaherah said...

shera pernah rasa macam mana jadi cashier.. tapi tak pernah rasa bila time puasa ni.. mesti kesabaran kena tinggi kan..

Tammy said...

sabo jela..ujian dibulan ramadhan..