TUTORIAL BUAT BUTTON HIDDEN SHOUTBOX DI SIDE BAR | impianku dalam mimpiku

Sunday, December 4, 2011

TUTORIAL BUAT BUTTON HIDDEN SHOUTBOX DI SIDE BAR

Assalamualaikum...

HIDDEN SHOUTBOX.... rasenye dah lame aku xbuat tutorial kan.. tapi tiba-tiba lak rasenye ari ni aku nak kongsi siket ngan ko orang, cara nak buat button shoutmix kat side bar....

Ala... cuba ko nengok side bar aku tu.. aku nak tunjuk cara wat cam tu la... mmang la xmenarik kan.. nampak simple je.. tp aku rase leh kurang kan kesemakkan dalam blog kita kn.. hehe


_________________________________________________________

1.Log in blogger>>Dashboard>>Page Element>>Add a Gadget>>pilih HTML/Java

2.Copy code di bawah ni

------------------------------------------------------------------
<div style="margin-top: 2px; margin-bottom: 2px" align="center"><div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 180px; " value="Open" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Sembunyikan'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'TUTUP'; }" type="button"/><br /> </div><div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2"><div style="display: none;"><br />
code shoutbox
</div></div></div>
------------------------------------------------------------------

perkataan yang berwarna merah tu ko orang leh ubah mengikut keselesaan ko orang k :)

3.Paste code yang dah copy tadi dalam box HTML/Java

4.Dah siap paste dan edit..save

5.preview

Done!

_________________________________________________________


senang je kan.. ape lagi.. kalau ko orang berminat pergi lah cuba ye... kalau xberminat abaikan aje.. hehe :)

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

3 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhhh menarikkkk tutorial ni.. savekan ruangkannn.. nnt akak nak cubalah.. terbaekkkk top!! =)

ikatankasihku said...

bagus info ni utk yg nak buat kotak jerit ni..

Ahmad Haziq Azlan said...

wah boleh bukak tutup