ORANG CINA BOLEH KASAR, ORANG MELAYU TAK BOLEH? | impianku dalam mimpiku

Monday, October 31, 2011

ORANG CINA BOLEH KASAR, ORANG MELAYU TAK BOLEH?

Assalamualaikum...

KAUM... sebelum ape-apa, aku kat sini nak minta maaf kepada semua readers tak kira la daripada mana-mana kaum pun kat malaysia ni.. tak kira la india ke, melayu ke, cina ke, iban ke dan semua la... entry ni bukanlah untuk bersifat rasis atau pun menyalah kan sesuatu kaum, tapi hanyalah untuk renungan kita je ye... (macam lah ada kaum lain selain melayu yang baca blog aku.. hehe)

sumber google :)

Ok... kejadian ni berlaku pada minggu lepas kut.. aku kan kerja kat hypermarket... nak dijadikan cerita, pada masa tu ada dua orang customer cina, anak beranak kut.. dia ada lakukan siket kesalahan, so, beberapa orang staff perempuan telah menegur dieorang.. pada kita orang, kita orang ni tegur secara berhemah..

Pastu, diorang leh guna statement "customer always right"... ok.. kita orang masih berlembut.. pastu die marah-marah kita orang.. tak kan kita orang leh diam je kan kena hentam2 bertubi-tubi.. kita orang pertahankan la balik apa yang kita orang wat tu.. last sekali die cakap kalau nak tegur tu tegur la baik-baik... ape cer... ko dah melenting-melenting kat kiteorang, kiteorang leh wat muka bodoh lg ke... die nak jumpa manager dan nak wat complain..

Ok.. xkesah lah.. kena buang kerja pon xpe la kan... kena jaga hak dan maruah kita gak kan.. aku sendiri tunjuk id card aku n bawak bawak customer tu g customer service untuk wat complain sebab aku pun ada terlibat sama..

Masa kat customer service tu la yang wat aku hangin siket... nak wat complain tu lantak ko la kan.. tapi satu statement yang wat aku bengang.... dieorang leh cakap " kalau chinese yang tegur secara kasar dan tinggi suara dieorang xkesah... sebab budaya chinese memang dari kecik memang kasar.. xboleh diubah lagi.. tapi kalau melayu yang perangai cam tu, tu yang dieorang marah.. sebab dari kecil melayu dididik secara lemah lembut dan berbudi bahasa".. ape cer...

Aku hargai la ape yang die cakap tentang sifat terpuji orang melayu tu. tapi semua kena ingat.. lemah lembut dan berbudi bahasa tu xsemestinye seorang yang lemah.. hak dan maruah kena pertahankan jugak.. jangan cakap pasal 1malaysia or rasis bila terjadi hal-hal cam ni.... kenapa bila terjadi masalah ni nak kait kan isu kaum lak...

Nak cakap pasal budaya lak? kita kat malaysia kena lah ikut budaya masyarakat malaysia.. hormat menghormati.. apakah budaya kat kat malaysia ni, cina leh tinggi suara n tegur orang melayu dan orang melayu lak xboleh tegur n tinggi suara dengan orang cina?

Masa kejadian tu pun, ada beberapa customer cina lain yang rimas nengok perangai dieorang tu... customer tu pon cakap nape la nak kecoh-kecoh pasal benda kecil tu.. kalau dah wat salah tu, mengaku je la kan...

Susah la nak cakap kan.. banyak orang banyak ragam... tapi kita jangan jadi orang yang lemah supaya orang xpijak kepala kita kan....

Sory ar entry ni panjang siket... hehe.. lagi sekali aku nak mintak maaf k... aku tulis benda ni bukan untuk sifat perkauman tapi hanyalah untuk renungan kita brsama-sama.. harap orang melayu kat malaysia ni dapat lah bersatu supaya kita tidak hilang hak dinegara kita yang tercinta ni...

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

23 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

hurm.....

LydSunshine said...

Tu cina spesis cina bukit la tu. Kalo yg educated rasanya ramai je cina yg okay. Sama cm melayu jugak. Ada jenis yg pemikiran kuno, ko cakap je la apa pun, kalo dia nak mengamuk, mengamuk jugak. Tp apa pon, taufiq perlu sabar2 ye. Org yg mengalah pun tak semestinya kalah kan?

Lya Colours said...

apa kesalahan dorang tu
*kepoh*

hihi

Anum said...

macam2 ragam manusia nie
kalau x sabar memang x tahan kan

♛ dja sukhri said...

melayu memang sopansantun (saya ni sangat sopansantun) tapi ada hadnya jugak. law da kena sembur camtu tak ke meletup jugak?? aish dorang ni.

pstt, tetiba rasa cam tak kena je ayat lam kurungan tu. hehe. sabar jelaa yep.

JunAina said...

setakat ni dikalangan kawan2 belum lagi terkena macam tu tp kalau kat luar dah banyak kali kena. bukan soal perkauman tetapi soal hormat menghormati...

kalau org tak carik hal takkan kita nak buat pasal!

Fathiah Hamim said...

alaaa tak lengkap entry neh! kesimpulannya apa jadi kat diorang?
manager bising tak?

Alin Marlini said...

Kak Alin paling takut lakukan kesalahan di pasaraya mana2pun..sebab nnt kena ganti rugi..kak alin takder duit..

PinKy MoMMa said...

mungkin cina tak educated jer camtu kot dik..yang berpendidikan so far sangat menghormati org lain..

yang penting..tak kira lar kaum apa pun..sivik dalam diri sendiri mesti mau ada..u nak org hormat u..u kena hormat org dulu..

kalau agak agak tak boleh nak terima jugak..kasi ayat pedas sedaasss dua..diam kamu hahaha

Puan Kutu said...

aduh apa punya pemikiran itu macam?tak kira la ko agama apa pun, setiap bangsa ajar sopan santun apa..

isk2..nasib akk nie sopan santun..hoho

Ahmad Haziq Azlan said...

celup tak celup
diorang tetap salah

cik sakdi said...

huhu sabo jela bro.. tp kembang jugak bace pasal dia puji melayu tu kan... hehehehe hypermarket mane tu??? ekekek

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kengkadang customer suka salah guna "customer is always right" tu..

Fikri said...

Customer is always right la sangat.. Caiss... tempeleng ja kpala cina 2. haha.

Cik Bambam said...

chinese even x marah pon.. ckp dlm perbualan biasa mmg suara tinggi.. dah lali sangat kat opis nie.. bingit tlinge dibuatnya.. ehhehe..nak buat mcm mana.. dorang mmg cenggitu Top.. dah paham bebanor..huhuhu

Shaherah said...

chinese tua n x educated n asal dri kampung slalu nyer berperangai mcm tu..

Ezad Skytech said...

aq kadang2 tak boleh terima la statement "customers always right"...macam tak adil je..huuhhh~

ikatankasihku said...

akak mmg dari dulu benci kaum diaorg tu..macam siot! nak tampo jer rasanyer...selalu buat kecoh..

chii said...

ye ke cina je leh ckp kasar..rasanya dorang pun da di didik supaya berbudi bahasa semua...agaknya tu cina yang tak skolah kot..ehehe

Pia said...

"mmg betul lah org melayu ni lemah lembut gemalai bagai tp bkn bermakna boleh di pijak2 kepala kita ni kan..ishh hangin ni..."

Chuu Muqhlis said...

cstumers always right <----lesen mmpertahankn diri -____-

amna said...

ambil yg jernih buang yg keruh :)

| cik azeya | said...

no komen. haha.