PENGASAS APPLE, STEVE JOBS MENINGGALKAN DUNIA | impianku dalam mimpiku

Friday, October 7, 2011

PENGASAS APPLE, STEVE JOBS MENINGGALKAN DUNIA

Assalamaualikum...

APPLE... Aku rase kepada peminat-peminat Apple mesti dah tau pasal kematian pakar teknologi dunia ni kan... dengan ini dunia akan kehilangan satu aset yang amat berguna kepada ketamadanun sejagat..

sumber google

-----------------------------------------------------------------------

SAN FRANCISCO: Pengasas Apple Computer, Steve Jobs, meninggal dunia akibat kanser pankreas pada usia 56 tahun semalam, selepas dia berjaya merevolusikan budaya moden dan mengubah selama-lamanya perhubungan teknologi melalui pelbagai inovasi.

Antara sumbangan Jobs kepada dunia ialah mencipta iPad dan iPhone. Dalam kenyataan lembaga pengarah Apple semalam, syarikat gergasi itu mengesahkan kematian Jobs dan bersedih atas kehilangan itu.

“Jobs seorang pintar, bersemangat dan bertenaga menjadi sumber pelbagai inovasi yang memperkaya dan meningkatkan kualiti hidup kita. “Dunia ini menjadi lebih baik kerana Jobs,” kata kenyataan itu.

Lahir di San Francisco pada 24 Februari 1955, Jobs lahir tanpa bapa dan dijadikan anak angkat kira-kira seminggu selepas itu. Dibesarkan di kawasan Mountain View - sebuah kawasan pertanian yang kemudian menjadi hab teknologi dunia dikenali sebagai Lembah Silicon.

Jobs juga menjadi pengasas bersama pengeluar filem dihormati, Pixar, pada 1986 selepas dia membeli unit komputer grafik penerbit Star Wars, George Lucas. Semalam, Jobs meninggal dunia di kelilingi ahli keluarganya. Kematian Jobs turut dirasakan di seluruh dunia, dengan peminat Apple membanjiri laman sesawang sosial dengan menyatakan ucapan dan penghargaan masing-masing.

Orang biasa - kebanyakannya tahu berita kematian itu melalui iPhone dan iPad mereka - menggunakan Twitter menyatakan penghargaan. Jobs hanya berusia 21 tahun ketika dia mengasaskan Apple Computer bersama rakannya, Steve Wozniak - ketika itu berusia 26 tahun - pada 1976.

Daripada syarikat sederhana, Apple berkembang menjadi satu daripada firma paling bernilai di dunia kini. Pada Julai lalu, perolehan keuntungan separuh kedua Apple mencapai RM23.2 bilion.

Presiden Barack Obama turut memberi penghormatan ke atas Jobs dengan menggelarnya sebagai “pakar inovasi terhebat” yang mengubah hidup manusia dan memberi makna baru kepada keseluruhan industri.

“Dia mengubah cara setiap kita melihat dunia,” katanya. Jobs meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Apple enam minggu lalu. Jobs meninggal dunia sehari selepas Apple melancarkan produk terbarunya, iPhone 4S, tetapi gagal menarik sambutan seperti diharapkan.

Dia meninggalkan isteri, Laurene, bersama tiga anak mereka, selain seorang anak perempuan hasil hubungan Jobs dengan seorang wanita lain sebelum dia berkahwin. - AFP

SUMBER : MYMETRO

-----------------------------------------------------------------------

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

11 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

RIP....

♥ Elin ♥ said...

background die org biasa jer.

Anum said...

ermmmmmmmm

ikatankasihku said...

ha ah, dah tau sejak semalam...nak buat macamane ek, dah sampai masa dia...

Ezad Skytech said...

dia pon tahu dia tak akan hidup lama..sebab tu dia letak jawatan..

Lya Colours said...

saya takde barangan Apple
epal merah dgn hijo dlm peti ais ada le.haha

Norfidayu said...

cian die. sekurang2 nye die ada gak tggl kenangan pd semua org especially owner APLLE.. <3

Alin Marlini said...

dia juga meninggalkan wang yg banyak..hehehe

aimaniman said...

takziah kepada 'keluarga' apple.. takziah kepada pencinta iP5 kerana 'bapak' iP dah x da, kot2 anak setakat iP4 plus je kan.. tp pengganti Jobs pu mampu meneruskan legasi apple.. tunggu...

mOon jOhari said...

ni 1st time aku tengOk pic pengasas Apple...sebelum ni aku x penah nak kisah pn...

Fyqa said...

whoaaa