APA KO ORANG BUAT DENGAN DUIT PINJAMAN PELAJARAN KO ORANG TU???? | impianku dalam mimpiku

Friday, July 1, 2011

APA KO ORANG BUAT DENGAN DUIT PINJAMAN PELAJARAN KO ORANG TU????

Assalamualaikum...

PINJAMAN PELAJARAN.... aku teringat balik masa aku di zaman kolej dulu.. pada sem pertama dan kedua memang agak sakit siket kerana belum dapat kelulusan pinjaman pelajaran.. tapi bile sem2 seterusnye xmacam best lak.. beriban duit dalam akaun bank.

aku dulu study kat Kolej under MARA... dan jumlah pinjaman aku adalah dalam 32 ribu... fuhhh.. banyak siot... tapi alhamdulillah dengan mengikut hasil CGPA yang aku dapat, aku hanye perlu membayar dalam lingkungan 8 ribu sahaja.. so kepada student2 sekarang cubalah belajar betol supaya dapat membantu ko orang pada masa hadapan...


Tapi aku nak tanye ko orang, ke arah mana duit yang ko orang dapat tu dibelanjakan yerk??? mcam aku dulu kebanyakan duit aku di belanjakan untuk perbelanjaan seharian... untuk awal sem lak, segala yuran2 dan keperluan urusan kolej aku gunakan duit tu la... alhmadulillah selepas pinjaman aku tu diluluskan, aku xpayah lagi memnita duit dr family aku..

Benda yang paling mahal aku pernah gunakan duit pinjaman tu ialah dengan membeli sebiji kmputer yang brnilai RM1500, Laptop Compact bernilai RM2500 dan sebiji Handphone brnilai RM500... bagi aku, aku telah menggunakan duit tersebut secara bijak sebab aku dulu amek kos komputer.. hehe

Ko orang lak cm ne... pada student2 sekarang ni yang baru merasai duit beriban2 dalam tangan harap pandai2 la mengawalnye ye.. jangan cepat lalai dan alpa. pikir mase depan ko orang.. kalau leh wat simpanan sedikit kerana belum tentu ko orang yang nanti akan ada sekeping diploma atau pun ijazah akan terus dapat kerja selepas tamat pengajian nanti... ko orang leh gunakan duit simpanan tu dulu untuk perbelanjaan seharian ko orang sementara menunggu dapat kerja yang sesuai... :)

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

16 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

ish..maera dulu pegang ratus2 aje utk satu sem.yg laen sume dah tolak duit yuran pengajian ngan hostel.tak sempt pun pegang ribu2.huhu~

Farhana Jafri said...

sme r.. pling bnyak gune pun beli hp ngn bb.. yg lain untuk kprluan je.. nk pkai bnda lain mmng tkut sbb prblnjaan kt hostel mmng tggi.. mkan pun kdg2 xckup.. huuu~~~

TeAqArH said...

gune utk hp je..susah lau hp xde kedit...

KAMIHIDUP said...

kalau pinjam MARA memang untung. :)

Nadya O'Conner said...

nadia promot blog anda di sini::
Miss Nadya Promote Blog Part 9

:: Mrs.Eady :: said...

Oooo...pinjaman mara ekkk.....:)

Halimatun Sa'adiah said...

sy dulu belajar de elaun...
x yah pk nk bayo blik..hehehee

siti kektus said...

banyak abes kat makan lah, asek makan je kan.

setakat ni dah dapat lah laptop sebijik ngan hp. alhamdulillah. tu pon sebab simpan sikit2, ;)

mykhalis said...

aku dulu lagi best.. amik 15 ribu.. permohonan sangkut dapat setengah je..7500.. lepas tu setiap sem sangkut pointer.. so..habis blaja kena 2500 je..hehe..tupun tak habis2 lagi baya

Fathiah Hamim said...

berjimat cermat amalan mulia!

afiqazizan said...

aku tak usik pun duit pinjaman ptptn..just simpan je..haha..lagipun tak banyak duit untuk guna nak beli ape2 barang..hehe.

Fyqa said...

waaaa aku nk blaja betol2 !


nnti xya bayar la kan. hikk



aku guna utk blajo je. n bnda yg pntg2. ;)
wuu

nelly said...

nelly ambik stpm ..tak ada hutang .hehhee

tia @ Ini Kisah Tia said...

kalau2 member lelaki Tia sibuk guna duit buat belanja awek .. isk2 ..

Lya Colours said...

sy dulu ptptn dapat half je. 1 sem 1500. tolak yuran 500++. fuhh sakit wooo. nasib parents hulur2 sket. skrg nak bayar pon sakit gak. hahaha. tp cuba lah bayar sket2. huhuhuhu

Mrs.Yie said...

ramai pelajar yg salahgunakan duit pinjaman yg di berikan pada mereka.. :)