DALAM FACEBOOK SUNGGUH MESRA, TAPI BILA DI DUNIA REALITI? | impianku dalam mimpiku

Monday, May 21, 2012

DALAM FACEBOOK SUNGGUH MESRA, TAPI BILA DI DUNIA REALITI?

Assalamualaikum...

FACEBOOK.... Facebook adalah antara medium yang mudah untuk mengeratkan silaturrahim dalam sesuatu komuniti itu.. di facebook lah tempat kita untuk berkongsi dalam beberapa hal dengan semua orang sama ada kita kenal atau pun tidak...

tapi ko orang pernah terjumpa tak individu yang cukup mesra dan ramah tamah di dalam dunia facebook, tapi di alam realiti nya adalah sebaliknya...?


gambar hiasan :)


Contohnya, bila difacebook, setiap status rakan-rakan nye die akan komen dengan cukup mesra.. siap usik mengusik lagi untuk wujudkan suasana... kadang2 jika rakan tersebut wat status mintak pendapat atau dalam masalah, die dengan efficiennya melontarkan komen nasihat...

tapi bila di dunia realiti, contohnya ditempat kerja... bile berselisih jalan dengan rakan yang die mesra kat facebook tu, bukan nak kata tegur, kadang-kadang senyum pun tak... sekali nampak macam tak pernah kenal pon ada... :)

Mengapa benda cam ni leh terjadi ek..? adakah di dalam alam maya sahaja kemesraan tu dapat dijalinkan.. bila berhadapan di dunia realiti sikap akan terus berubah... kenapa kemesraan tersebut tidak dapat diaplikasikan dalam kehidupan seharian?

Memang sukar untuk merungkaikannya... perkara ni memang tidak mustahil la kan... semuanya dapat dilakukan dengan mudah hanya menggunakan keyboard... tapi di dunia realiti, terpulang la kepada sifat dalam diri masing-masing...

Sekian...


p/s : aku perhatikan ada yang salah faham komen sebab xbaca entry ni sampai abis... maksud ak dlm entry ne ialah rakan facebook kita yang memang kita dah kenal.. contohnya, rakan sekerja, member2 kolej atau sebagainya... bukan yang kita xpernah jmpa n hanya kenal di facebook sahaja... :)


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

39 comments:

Pen Biru said...

pemalu agaknya..lebih selesa bercakap depan skrin :p

Anum said...

banyak macam nie

:: Mrs.Eady :: said...

err....mmg ade la!!

Azmira Yusof said...

hehhe , tumpang lalu . mesra2 x? hikhik2

nur anis said...

betul tu...ada je macam ni..

suri said...

sy tak pernh jumpa lagi,tpi klu jumpa mmgb bloger ok jer semuanya hee..

lain2 tu tak tahu pula..sllu kes bbgni mmg wujud cuma ada depan mata kita terkadang tak berapa perasankan..

Masz Sidek said...

sy belum jumpa lagi org macam ni... kalau org senyum, tegur... sy tegur dan senyum semula lah...

p/s : mungkin org macam ni lebih selesa berkomunikasi dlm dunia maya dari realiti kot... :P

acik teyha said...

tak penah terjumpe pun org yang dlm fAcebook kat alam realiti..kecuali org dekat kawasan rumah ni je..

Cik Nur said...

selalunya mcm tulah, dalam fesbuk kemian lagi... tapi kalau bdepan. malu kot..hihihi..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm apa yg aku perhatikan..

skang ni..kalau pasal keje.. kalu xpuas hati..ramai je update status ayat marah2.. duk keji mengeji, maki hamun..perli2.. huhu

nape laa xmarah depan2 je kan.. kan lagi bagus.. huhu

Afasz said...

senyum tu sedekah.......senyum tu awet muda tau.....kite akan nampak lebih muda bile senyum......


oleh itu, marilah kite sedekah kan senyuman dalam alam maya mahupon dunia realiti....

:D

LydSunshine said...

Eh, akak baru je nak tulis entry pasal ni. Ko dah tulis, takpe la.. Kira sekali la. Heheh. Akak pun perasan, ramai kenalan2 dalam FB yg akak hanya kenal muka je, kalo kt FB akak boleh berkomen2 bergurau2 buat lawak kat FB. Tapi bila jumpa depan mata, hanya sengih je. Kadang2 buat tak nampak. Apa la ke pesen.

Alin Marlini said...

Kalau Kak Alin jumpa Top agaknya maybe Kak Alin malu2 kucing jika Top pun jenis pendiam...tapi kalau Top jenis peramah Kak Alin jadi peramah...kot..hehehehe

Kak Alin setuju ngan entry Top ni..even kawan sekolah sendiri..dlm FB bkn main ramah tamah...bila jumpa buat x nmpk jek...

aizamia3 said...

memang ada orang cenggitu dalam dunia realiti.. mungkin dia lebih selesa di dunia maya tapi kesian pulak sebab kita tak tau yang mana satu personalitinya yang sebenar

kakcik said...

Macam-macam ragam manusia, kan?

Tentang Kita said...

tak sanggup nak tgk status budak2 muda lebih2 lagi yg masih sekolah ....ayat mengalahkan org yg dh kawen

diana said...

AKAK PULAK KAT FACEBOOK TAK MESRA/..
KAT LUAR DAH JUMPA BARU NAMPAK MESRA..HEHEH...

AKAK ADA KENAL JUGAK ORANG GITU..
KAT FACEBOOK ASYIK LIKE JE..
ASYIK KOMEN JE STATUS ORANG..
STATUS DIA PUN PENUH NASIHAT BAGI..
TAPI REALITINYA,TUHAN JE YANG TAU..
SOMBONG KEMAIN..

onlajer said...

aku pun tak faham

- dieyana - said...

malu agaknye..hikhihk...

MamaEma said...

first time jumpa memang tak akan byk bicara...dah kenal okeylah....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mungkin pemalu..mcm ahkak hihi

saharinasaharudin said...

shy type person mybe.sbb ada org lgi prefer bermesra kat alam maya than reality :)

fieda said...

bila face to face mgkn segan kot..lama mgkn ok..

With Julia said...

betul ckp taufiq tuh...mmg bila bertemu alam realiti berselisih bahu pun buleh wat2 x kenai wpun mmg kenai pun ehehhe itulah manusia kalau ada sesetengahnya sifat hipokrit...so jum sama2 slowkanlah ego masing2 agar silaturrahim kekal terjalin :)

GincoMerahJambu said...

yes..syie pun akui kenal di fb dgn realiti berbeza rasanya..kadang ada yang mesra dlm fb bila kt luar segan nye nak bertegur

Fyqa said...

skrng ni rmai lebih slesa dgn dunia siber. realiti sbaliknya


tapi aku blnce. cehh
kihkih

Nazayiena said...

Ada juga org yg macam nie yea,mungkin pendiam kot....

wahida said...

dia pemalu kot...
think positive je la...

Chuu Muqhlis said...

ade org cmtu, dpn malu2 huhu

chii said...

heheh...chii dulu pun pernah alami perkara mcm ni..tp bukan fb..kwn chii ni..kalau kitorng sembang kt YM..punya la mesra rakyat..pastu dgn dia punya lawak..tp bila jumpa dpn2..pemalu yg amat..tu pun waktu awal perkenalan la..da lama2..ok da..bak kata org..x kenal maka x cinta :p

Ini Kisah Tia said...

haha .. TIA macam tu lah. memang tak dinafikan ada. siap cakap lagi , kalau berselisih di jalan janganlah malu2 meow nak tegur .. ahaaaa :)

Liza Razak said...

bila asyik sangat bersocial dalam internet jadi lupa macam mana nak bercampur gaul dengan orang

nabilah_2908 said...

ada juga ye orang macam ni...hmm..

sy tak mengalami lak benda2 mcm ni..sebab...sy tak add pun FB kawan2 kat tempat kerja ni..hehe..

semua2 pakat..xmo add...ada la privacy sikit.... :)

msredcheesecake said...

ada kot, saya la... sbb online saya kurang segan nak tegur org, bila live rasa segan pulak. tapi tak menyombong tau... balas senyum je..

Amirah Jafri said...

pemalu...kot? hehehe. tapi kadang2 terfikir jugak kenapa orang mcmtu...mesti sedikit sebanyak kita terasa hati kan kalau org buat cenggitu kat kita :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

depan2 letih mulut,kering tekak.. dalam FB penat jari jer sikit..tu yg over ramah dalam FB tu..hehe..agaknya lah..

dhiera said...

setakat ni belum jumpa lagi kawan yang macam ni. pelik la kalau ada orang macam ni. ada kenalan yang macam ni ke?

Liza @ Adzriel AB said...

meh jumpa kak liza... kat luar lagi peramah.

Adylia Qarissa said...

dunia realiti memang macam tu ;p