PILIH NOVEL : TENGOK TAJUK NOVEL ATAU NAMA PENULIS NOVEL | impianku dalam mimpiku

Tuesday, September 6, 2011

PILIH NOVEL : TENGOK TAJUK NOVEL ATAU NAMA PENULIS NOVEL

Assalamualaikum....

NOVEL.. xtau la nape ari ni mood aku nak citer pasal novel... hehe.. sebelum ni kan aku ada wat entry pasal "TAK SALAH KAN KALAU LELAKI MINAT MEMBACA NOVEL".. daripada feedback yang aku dapat memang ramai gak lelaki minat baca novel ne... hehe..

K.. kali ni aku nak tanye lak kepada semua yang kaki membaca ni terutamanye peminat novel.... macam mane ko orang memilih sesuatu buku tu ek.. apa yang diutamakan.. yang paling utama, selalunye ko orang refer tajuk sesebuah novel tu dulu or penulis novel tersebut ek.... :)

hiasan dari google image :)

Kepada yang memang minat giler dengan novel ne xkira genre ape kan, mesti kenal kan serba sedikit senarai penulis-penulis novel yang terkenal kat Malaysia ni.. bagi aku la, penulis sesuatu novel tu kadang2 mempengaruhi minat pembaca untuk membca ssuatu novel tu kn...

Macam aku kalau nengok buku tu ditulis oleh Shahnon Ahmad... aku kurang untuk membacanye sebab pengolahan ayat die kurang membangkitkan nafsu aku untuk membaca.. lainlah kalau ayah aku.. memang minat giler dengan penulis ni... hehe..

Tapi kalau bab novel remaja ni, aku rasa ko orang xnengok sangat kut dua2 faktor ni... janji novel tu keluaran dari ALAF 21 confirm best kan.. haha. aku rasa la :)

Kesimpulanye, aku rasa dari segala pembacaan ni, sedikit sebanyak ia dapat mempengaruhi kehidupan seharian kita sebab kita akan belajar sesuatu dari pengalaman orang lain kn :)

Sekian...

p/s : teringin nak baca novel dari barat, tapi nak buat cam mane, english aku lembab nak mampos :(


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

21 comments:

Shafiq Hashim said...

Perhhh Tgok Buku Tebal2, Mengantok Dah..Hehe

:: Mrs.Eady :: said...

baca je pelan pelan :)

LydSunshine said...

Memandangkan saya tak berapa minat baca novel, tp gedik jgk nak komen, so nak jwb gak soklan tu. Kalo saya pilih movie utk ditonton, saya akan pilih 1) Pelakon. 2)Baru le jalan cite. Hahaha..

Anum said...

baca slow2 stanby kamus sebelah

Lya Colours said...

if aku, aku akan cari nama penulis dulu and then baca sinopsis. if penulis novel tuh penulis baru, terus baca sinopsis dia la
sekarang dah kurang baca Alaf21. time sekolah menengah dulu mmg mengadap Alaf21 je la
sekarang ambo minat Kaki Novel, Buku Prima dgn yg Fauziah Ashaari punya.

Syakir Rahman said...

aku tgok tajuk novel dlu baru nama penulis....sbb aku mmg x brapa minat baca novel cintan cintun...kalo dah tajuk pon cintan cintun mmg trus x belek dah...hahaa

iekasub said...

lagi suka baca novel english. tapi english tak hebat pon.hehehe.kalau nak baca novel malay ni, slalunye tgk ape komen org laen.kalau best, baru bace. :D

Puan Kutu said...

skang takde masa nk baca novel bagai,plus malas.hehe dulu ms mudaremajaminat jugak.tp selalunya pinjam dr mebejer.tnya pda mebe dulu best ke tak,klu best bacalah..boleh camtu?haha..

dill said...

mule2 saye cari penulis kegemaran. saye suke maeve binchy, penulis berasal dari Ireland. kemudian tgk sinopsis suatu cerite. kalau agak kureng, terus mencari sinopsis yang masyuk. hihi

dulu baca cite Ombak Rindu. sangat suke

dill.

dill said...
This comment has been removed by the author.
sYafIk-wAy said...

kalau aku baca novel omputih , entah bpe tahun boleh hbs , hahaha .

Fathiah Hamim said...

author, synopsis.

Mrs.Yie said...

mestilah tengok tajuk dulu..tapi kalau akak,tengok lukisan ilustrasi novel tu dulu.. :)

ikatankasihku said...

dulu2 rajin layan novel2 ni..skrg..terpisah jauh dah..tak kuasa dah..hehehe

ekabukanmakcikkau. said...

Aku suka baca novel yang jalan citer tu ikut kepala aku iaitu aku suka yang gila gila nak mampos dgn yang sobs sobs meleleh segala hingus . Lau aku suka sgt novel tu , mmg satu hari boleh habis tak kesah ah tebal mane . Tp yg pling best keje skolah aku mesti xsiap . Takpe demi novel hahak . Novel plg best abad ni adalah spti berikut ececeh haha - cinta kau & aku , aku kan novelis , semua siri ombak rindu , andai itu takdirnya . Hah ni yg dpt dknal pasti . Byk lagi sbenonye maleh jee tulis kang tak tido kau baca komen aku haha

FasiHaH SupiaN said...

aku....tgk penulis dan tajuk..kadang judul nya menarik, tapi penulis tu aku pernah baca tapi ayat dia tak best, aku tak beli... tapi kalau penulis dia HLOVATE, tu memang wajib aku beli.haha

!! YaNa YassiN !! said...

minat giler baca novel,.. YY selalu tgk penulis dulu, baru rasa ada mari mahu membaca,.,.

Green Apple said...

dulu2 suka gak baca novel.. skrang ni dah semakin kemalasan...

Edy Ramanov said...

kalau edy nak beli novel tu, edy kompom tengok cover dia, hehehe, pastu baca sinopsis kat belakang buku novel tu, pastu tengok harga. mahal sangat pun kalau lari bajet xleh gak kan. penulis buku pun diambil kira gak. sebab kalau dah follow penulisan buku penulis tu, kompom nak beli jugak buku2 terbaru dia kan, walaupun mahal. hehehe

Shaherah said...

shera pulak pilih novel yg nama watak dalam tu sedap.. hahah nama harus lah gempak.. kalau nama takat bidin, so'od ke ape ke.. memang tak lar..

lepas tgk nama watak best.. baru lar shera baca sinopsis kat belakang novel tu.. then agk2 berkenan baru beli.. heheh ^_^

kayrul-shah said...

kalau aku selalu tengok siapa penulisnya dulu baru beli kekadang tengok jalan cerita gak...