BERHATI-HATI BILA DI LAMAN SOSIAL | impianku dalam mimpiku

Monday, March 5, 2012

BERHATI-HATI BILA DI LAMAN SOSIAL

Assalamualaikum...

LAMAN SOSIAL.... zaman sekarang ni pelbagai laman sosial yang ada kan.. seperti facebook, twitter, blog dan banyak lagi...

benda ni boleh dikatakan banyak memberi manfaat kepada kita.. contohnye dapat berjumpa dengan rakan-rakan lama, dapat mengenali rakan-rakan baru, dapat mengetahu info2 semasa dan banyak lagi lah...

tapi semua sedia maklumkan benda ini jua ada keburukannya.. aku pasti ramai yang dah ta tau tentang keburukannya kan.. banyak yang dah mengenengahkan pasal permasalahaan ini.. tapi katsini aku juga ingin mengingatkan sekali lagi pada diri aku dan ko orang sume untuk sentiasa berhati-hati semasa menulis tu..

sebagai contohnya berlaku kepada rakan aku seorang ini, mengomen yang bukan2 terhadap seorang rakannya iaitu seorang ibu tunggal.. pada mulannye die boleh dikatakan rapat dengan akak tersebut.. tapi kerana kebodohan die tu, akk tersebut telah membenci die....



bagi aku etika penulisan tu kena jaga.. tapi kebiasaannye semasa kita menulis itu, kita tidak nampak kesan yang akan terjadi.. kadang-kadang niat hanya untuk bergurau, tapi tidak kepada yang menerimanya..

ini kerana orang yang membacanya tidak dari kalangan mereka sahaja... rakan-rakan, saudara mara, ahli keluarga dan orang yang terdekat juga akan membacanya.. so, jika seseorang itu bergurau secara melampau, ini akan menimbulkan salah anggap di kalangan orang lain..

jadi kita sebagai yang memerhati perlulah sentiasa menasihati seseorang itu jika die ada melakukan kesalahan tanpa die sedari... kerana jika seseorang itu sekali sudah terkena, mungkin selama-lamanya die akan membenci orang itu..

Sekian...


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

17 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ye..benda2 mcm ni selalu sgt berlaku la....kdg2 sampai boleh putus sedara la sb ni..

Anum said...

betul2, benda2 memang selalu terjadi

Nini D.. said...

btol tu..
kerana mulut badan binasa

LydSunshine said...

Satu lagi bahaya laman sosial ni, bila kita asyik update lokasi kita kat mana. Pastu kita pusblish sekali senarai nama family kita, adik2, anak2 kita. katakan kita ni jenis yang main approve je semua org untuk jadi friend atau follower kita, nnt kot2 salah seorang drpd mereka org jahat yang berniat buruk, mungkin mereka boleh pergi tempat kita lepak tu. Atau mungkin org jahat yang dah tau nama family kita, boleh menyamar jadi kawan kita, then culik ahli keluarga ke. Mana la tau kan? Paranoidnya aku nih. Hehhe. tapi tak salah beringat sebelum kena kan?

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nak buat sesuatu..kena pikir pjg dulu..bimbang kalau menyakitkan hati org lain..wlpun xde niat nak wat camtu

Pen Biru said...

tu la..krn pulut santan binasa

Alin Marlini said...

Kak Alin ada pengalaman tu Top..sb itu bahasa jiwa bangsa

SaKiNaH @ KiKy said...

betul..2..ape2 pun kena pandai lah jga hati orng di sekeliling...jgn taip yg boley menynth perasaan..seseorng :)

Lya Colours said...

apa2 pon penulisan tu kene jaga supaya tak mengguris hati org

Ezad Skytech said...

nak menulis tu..kena la fikir2 kan dulu...

anamizu kaito said...

yup betol.aku sokong.. kdg2 ape yg kite tulis,org yg bace tu die tak bace ikot intonasi gurau senda yg kite niat mase tulis tu.. so kena be careful la bab2 ni kan..





luv,
cik ana

chemay said...

kadang2 kita tak sedar apa yang kita tulis tuh boleh kecikkan hati orang kan?
sebab tuh kena sentiasa berhati2 masa nak menulis
:)

Mama Ema said...

salah satu keburukannya

Chuu Muqhlis said...

aman sosial mmg bole merosakkn hubungn., ley uat org salah paham sokmo *__*

aizu's life said...

stuju!! mmg prlu bhati2..
(aik, tetibe jer mnyampuk.. hehe.. sowi)

actually, blog sy d hacked oleh manusia x btanggungjawab.. almost 2 mnth.. sgt t'seksa jiwa raga..huhu

wat blog utk suka2.. tp xmemasal jer dpt musuh & meluat ngn manusia tu.. huh

anyway, byk pro & con =)

dhiera said...

kesian ye kawan kamu~ disebalik setiap manfaat yang ada tu mesti ada keburukan yang kite tak jangka~

nazirah said...

haa betul tu .. kdg2 dorang ni menyalahgunakan laman sosial komen melampau2. tak pk org len pn baca gak adehhh mcm2'