BETUL KE RAKYAT KELANTAN DAN TERENGGANU NI SUKA BERPUAK-PUAK | impianku dalam mimpiku

Tuesday, November 15, 2011

BETUL KE RAKYAT KELANTAN DAN TERENGGANU NI SUKA BERPUAK-PUAK

Assalamualaikum...

BRPUAK-PUAK... sebelum ape-ape hal pon aku nak mintak maaf kepada semua rakyat jati negeri Kelantan dan Terengganu ye.. kat sini bukan nak hentam menghentam cume nak mintak pandangan masing-masing je ye...

Betul ke kebanyakkan orang kelantan dan terengganu ni suka berpuak-puak dengan orang2 nye sahaja.. xkira la samada ada ditempat dieorang sendiri atau pun bila berada di tempat orang..


Aku xreti sangat nak olah ayat ni... tapi aku cuba bagi contoh ye..

- kalau nengok bola.. perghhhh. memang kuat betol sokongan dieorang ni ek pada pasukan negeri masing-masing.. (aku rasa ni bukan puak2 kut.. ni semangat kenegerian...)

- Kalau berada di negri lain, jika ada sorang budak kelantan or terngganu bergaduh dengan budak negeri lain, ramai2 lak budak negeri dieorang ni datang serang budak negeri lain tu untuk backup walaupun kadang2 member dieorang ni yg salah...

- cuba ko orang nengok kat mane2 perhentian bas dibandar-bandar besar kat malaysia ni.. orang2 di dua negeri ne kalau berjalan suka berjalan berkumpulan dengan orang die gak..

- di mane-mane ipt.. dieorang lebih selesa rapat dengan member satu negeri gak...


Tapi aku setuju dengan pandangan yang mengatakan xsemua rakyat kelantan dan terenegganu ni bersikap begini.. aku ramai gak member2 aku dari dua negeri ni.. tp dieorang akui juga la ada sesetengah rakyat negeri dieorang ni kadang2 sukar untuk "masuk kepala" dngan budak2 ngeri lain..

Aku pernah gak dok terngganu 3 bulan dulu.. aku rase selesa je kat sane.. xde pon diskriminikasi or puak2 ni.. cume bile dok sane timbul lak satu isu, dieorang kata, budak2 dari besut n hulu terengganu memang suka cari gaduh dengan budak2 daerah lain ni.. hehehe..:)

Dan ada lagi satu pandangan lagi, ada yang cakap bila sseorang rakyat kelantan dan terengganu yang jarang keluar dari negeri negeri dieorang ni memang semangat puak2 dieorang masih menebal.. manakal yang yang dah selalu merantau ni agak mudah untuk bergaul dengan semua orang...

Wallahualam la kan.. so, kepada semua, terutamanya orang kelantan n terengganu sila la beri siket pandangan ye.. n sekali lagi aku nak mintak maaf kat ko orng ye :)

Sekian...

IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

27 comments:

Anum said...

kebanyakan memang bersifat bergini
tetapi x semua..

azam said...

betul anum....100% saya pun orang kelantan...kawan semua je....dengan jawa pun kawan

dgn anum pun kawan

nFx said...

aku sbgai wakil org kelantan nk bagi pandangan...sebenarnya bukan berpuak...sebab utama adalah percakapan...org kelantan bila bertemu dgn org kelantan, kitaorg mcm xperlu nk ubah cara percakapan...cam bleh guna ayat2 yg singkat n org kelantan jer paham...

pendapat aku, ini dsebabkan org kelantan have their own language, own tradisi n perasaan tu akn sendiri muncul bila berckp dgn orang kelantan sdiri...itu pandangan aku la...

mana2 pergi pun sama...cina dgn cara cina, india dgn cara india....melayu pun byk berpecah n xsuka peduli hal org lain...xsama dgn org cina n india...so dats why, org kelantan mengambil pendekatan "Sek Kito" utk membantu org kelantan diperantauan...kita perlu unite if kita nk survive kt tempat orang...betul x?

peace

nFx

yuyu aziz said...

isu menarik! let me share my humble opinion.

call me yuyu. saye org pantai timur n seorang perantau.

ape yg saudara utarakan ni bukan benda baru, saya pernah dengar ramai yg beranggapan mcm tu..

at some point, i do agree with u. mmg most org kelantan n trg ni ade semangat kenegerian sikit but not to an extent nak hidup berpuak-puak.(depends on individual, still)

my personal opinion + experience, i do treat everyone sama je regardless of their place of origin cuma kalau jumpe yang senegeri ni, lagi senang ngam and once we know our friend tu the effect would be like..

"laa ye ke? saye pun orang sane, awak duduk kat mane? blabla" semangat akan muncul tibe2 tak tau dari mane."

rasa hepi kot jmpe org setempat. bcoz blh fhm dgn sendiri culture, food, language etc. kurang barriers.

sifat or perasaan tu datang dgn sendiri, mostly lelaki kot yang lagi kuat puak2 drp prmpuan..

btw, bukan bermakna tak suka dgn org2 negeri lain. masa study pun, SEMUA BFF saye org perlis, kedah, selangor dan perak and we hv had a great time together!

one more thing, mostly parents kelantan/trg prefer menantu dari negeri sendiri...maybe sebab dekat dan again no language barrier. (i ade kawan yang his parents yang purely org kelantan tak mesra dgn menantu dari other state. reason being, they cannot understand each other's joke... pity no?)

terima kasih kerana penulisan saudara bersifat neutral dan tak buat saye rasa marah. hehehhee.


Just my 1 cent.

yuyu aziz said...

btw,saye setuju sgt dgn pendapat NFX!

(eh berpuak ke ni....erkk)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

terima ksh pada semua ye.. betol gak cakap ko org kn loghat bahasa yang mnjadi penyebab yang membuatkan org lain buat persepsi yg mengatakan rakyat dr dua negeri ni kurang mesra dengan budak negeri lain.. hehe.. kesimpulannye kita satu malaysia, yang mana rase lebih dekat dengan cara hidup kita tu yg wat kita rapat kan :)

nFx said...

setuju ngn pendapat yuyu jugok...(eh berpuak ker?) dok kot...

watever it is, kita as perantau dari pantai timur xleh lari ngn budu...hahahaha....

nFx said...

dats koret taufiq....

as we know tujuan hidup...kemana pun kita pergi, kita bleh survive...

apapun, kelate lwn club maldives 18 November di stadium PJ...g jange xg...hahahaha...semangat gomo kelate gomo...bleh mengharumkan nama mesia tu if menang...hehehe

Peace

LydSunshine said...

Rasanya bukan org Kelantan Ganu je yg suka berpuak. Org utara pun cenggitu. Tapi betul la kata NFX dan Yuyu. Itu bukan berpuak, tapi selesa bersama. Saya org Pahang. Kalu duk di KL, bile jumpa org sama negeri, rasa mcm hepi dan ada rasa kebersamaan. Mungkin itu jgk yg org kelantan dgn ganu rasa.

Mrs.Yie said...

jadi berpuak2 tu hanya dari pandangan mata org luar saja..sebab ganu ngan kelantan ni umpama adik beradik..faham ke tidak ni?memang nampak rapat la pasal loghat bahasa yg sama..pasal org hulu ganu ngan besut suka bergaduh ngan org dari daerah lain tu mustahil la..jangan duk berfikiran sempit sangat..cuba luaskan minda tu sikit bila ada yang berpandangan begitu..semua negeri pun sama je sebenarnya.. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hayat lepas memang ada sejarah kelate ganu selalu bergaduh. tapi kita hidup hayat ni berdamailah! tak perlu perang2 hendap mcm zaman dulu2.:p

ApiH said...

bukan semua camtu. ade la sesetengah yang camtu. Apih sendiri orang ganu yang duk kat KL ni tp xde la nak berpuak2. maybe sebab loghat kitaorg yang berbeza dr negeri lain.

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

semuanya bergantung pada individu..ade je yg leh geng ngn mana2 negeri..masa zman ca study, dak klas ade yg dak klate, dak ganu..tp mmg kawan ngn semua org..tp time nak balik kampung ke apa, mmg cari geng senegeri..senang kan balik sama.. =)

*btw, im johorean~ hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

apa yg perhatikan.. sbb de gak kengkawan sebelah pantai timur..

majority..dorang kwn je ngan semua org..xkira negeri mana.. tp..kalo dah jumpa org negeri dia.. lupa dah kita nie... xpandang pown..

xsemua gtu.. :)

Shaherah said...

hahaha.. shera tak tahu pasal puak puak ni.. sbb shera tak campur ngan dieorang.. tp lau suka berfoya2.. bnyk lar kot.. >.<"

SpeakerSekolah said...

Sye orng kelantan..mmg pun kbanyak orng klantan suke brpuak2 tpi bukan sbb mereka sombong,mereka sbenarnya malu nak cakap dialek mereka..takut kamu tak paham..hehe..tu je kot sbb nye..

chii said...

hurm...dulu time study..mmg ada puak2 camni..sama cam org lain kata gak..mmg slalunya sebab masalah bahasa..tp dorang ni.kalo kita x kawan ngan dorang..mmg kita xkan kenal ..tp da kenal..mmg akn jatuh cinta..ehe.hehe..opss..dorang sumer gadis2 okeh =)

Alin Marlini said...

pernah seorang sahabat mengakui memang org K & T mempunyai sifat kepuakan sebegitu dan sahabat jugak tidak suka begitu..

Chuu Muqhlis said...

ade kmungkinan juge mentaliti org melihat klntan or trgganu ni selalucberpuak2, but then mybe tak semua.,

Pen Biru said...

ada jugak yg tak mcm tu..tp byk jugak yg cmtu..cmne?

siti kektus said...

yang selalu aku jumpa dorang suka berpuak2. tapi, ada juga yang tak. kalau yg boleh campur dgn orang lain pon tak rami. huhu

Cik Bambam said...

kita lahir kelantan.. tp kwn majoriti bukan kelantan.. sbb bukan kelantan pure! kekekekek..

most reason sbb languange..lebih selesa nak bercakap.. and lg satu reason sbb kenegerian kot.. sng nak minta tlg if ada apa2 berlaku..

den selalu ckp ngan kwn2..den oghang nogori dr kelantan..sbb mmg mbesar kat cni.. :P

Anonymous said...

Ahhhhhhhhh, kelantan memang macam tu, lupa diri, hahaha.

Anonymous said...

mula2 aku x la kecah sgt pasal puak2 nih tp bile berlaku depan mata dlm ofis aku skrg nih, org kelantan ade group sendiri n saling backup each other bile timbul isu dlm ofis... tp housemate aku budak kelantan ok jer, boleh jer ngam dgn aku n housemate negeri len... Kesimpulannya, ade yg berpuak2 ( hok ni aku x berkenan langsung) n ade yg sgt2 ok.. nak kata pasal bahasa, org kedah or penang pun ade loghat dier sendiri.

zaki boleh said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yup. Negeri lain pn ada bahasa tsendiri jgk..tp rasanya xlah sehebat org dr trg n klntn nk berpuak2. Maaf, sbb nampak sangat kottt.

Anonymous said...

Bkn soal bahasa atau dialek,msalhnya semangat kenegerian@assobiah 2 dh sebati dlm diri...ramai yg dh brtaon2 dduk d negeri org,mlah dh fasih bertutur dlm dialek negeri 2 tp still xblh/xnk campur dgn org sekeliling...org klntn blh ckp apa sja tp yg bnr ttp bnr