KRONOLOGI MEMOHON JAWATAN KONSTABEL POLIS | impianku dalam mimpiku

Thursday, June 14, 2012

KRONOLOGI MEMOHON JAWATAN KONSTABEL POLIS


Assalamualaikum...

KONSTABEL POLIS... merujuk kepada entry KONSTABEL POLIS - WORDLESS WEDNESDAY aku semalam... erm.. ko orang rasa aku ni sesuai ke jadi polis ek... ada yg kata x sesuai ada yang kata sesuai... hahaha...

Sebenarnye dah lama giler ak apply jawatan polis ni... tahun lepas kut... bulan 3 2011... xcaye ko orang nengok entry ni...---> JAWATAN POLIS - MANE LA TAU ADE REZEKI...

Dah lame gile kan... mase ak apply tu ak ngah kemaruk nk cari kj yg kononnye leh jamin mase depan.. ak ingat apply 2 or 3 bulan die dh panggil interview...

Tapi berkurun lame ak tunggu siot... sampai ak dh xpikir n xmengharap lagi.... tup tup bulan 4 tahun 2012 ne dapat panggilan tepon n surat suruh g ujian kecergasan kat IPK melaka... badan mase tu xpayah cakap la... gedabak punye besar.. lagi tang2 perot.. memboyot je. tp nk wat cm ne kan.. try gak g cuba nasib...



Tapi alhamdulillah, rezeki ak lepas lak ujian kecergasan tu walaupun sampai terbaring tersadai ak kt tengah-tengah dewan ujian tu lepas kena "dera" ngan abg2 polis tu..

Walaubagaimanapun kita orang yg g ujian kecergasan mase tu cukup bernasib baik kerana ujian die kali ni tidak cukup tough sangat berbanding sebelom2 ne.. maybe kerajaan sekarang ni memang memerlukan anggota polis yang ramai kut... sebab tu ramai yg lepas...

Next exam, kena interview lak... pasal undang2 negara, isu-isu semasa, budaya malaysia dan serba sedikit pasal perlembagaan negara... alhamdulillah dapat jawab ngan baik :)

Next level, kena g medical check up.. periksan semua anggota badan termasuk lah, mata, tekanan darah, air kencing, telor ko orang n banyak lagi, akhirnya aku lepas.. alhamdulillah..

Sekarang ne ngah tunggu mase je nak masuk pusat latihan 23 jun 2012 ne.. aku kena kat kem latihan Port Dickson... 6 bulan siot kena kuarantin kt sane... xtau la ak leh tahan ke x kena "ragging " kat dalam anti... :)

Ko orang sume doakan kejayaan aku ye anti.. hope ak leh tahan la kt dalam tu... rugi beb kalau xlepas.. walaupun hanya sekadar konstabel. (nk inspektor kena ada degree.. dl diploma pon dh leh...) bukan selalu dapat peluang ni kn... aminnnnn :)

Sekian...



IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

39 comments:

Ahmad Haziq Azlan said...

kenapa polis? kerka sekarang kan dah best

Anum said...

sesuai la kot
tp kalau askar lagi best

Adylia Qarissa said...

konstable pon gaji besau..nanti 6 bulan kat dalam tu banyak kena 'cuci otak' confirm tak dapat on9 lagi hehehee..

semoga berjaya, jangan putus asa dalam tempoh tu yea..berkhidmat untuk negara :)

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

gud luck yeee habang polis..

pinky said...

good luck ya...keja rajin2...

LydSunshine said...

Oo... bakal polis rupanya dia. Tabik sekali! Akak doakan awak berjaya habiskan 6 bulan latihan tu. Lepas kuar, mesti selim la nanti. Pastu badan taf.

lieynanilaz said...

tahniah!!....semoga berjaya mengejar impian...:)

pena rozie said...

harap semuanyer ok nanti. amin....

Yaya Azura aka Naz Azra said...

top..tahniah!

nanti 6 bulan la blog tak berhapdet ye..huhu...

Mamamya said...

insya'allah semuanya akan ok nnti... kene 'ragging' dalam polis x seteruk kene 'ragging' utk jd askar kot...

apa pun kuatkan semangat n cekalkan hati yer...good luck!!

Ecah Ecot said...

wahh..tahniah..syukur ats rezeki yg diberikan..tu dh boleh kasi flat la yg boroi2 tu...muahahaha..chayoK!

Deru Ombak said...

Tahniah!!!

Pasti nanti rindu mee bodo tengkera. Heheh

♥ ROS ♥ said...

Wah polis..tkutnyer... Semoga jd polis yang berwibawa yer... Jgn dan jgn terlibat dgn bnda2 haram tau... Goodluck... Jgn lupa bloggerbtersayang ni tau, mna tau terjumpa di mana2..hihihi

Rai said...

erkk..telo pun dia belek ka... horror!

semoga berjaya..dan menjadi polis yang bertanggungjawab dalam menjaga keamanan negara..

mrs kayrul said...

lepas keluar pusat latihan kompem badan berketul2 dan slim nie..

Tentang Kita said...

gud luck dgn karier baru

hawiz said...

terbaik..

Cik Bambam said...

top.. pasni belog ko kena tukar nama ar..

BELOG ABANG POLIS GAGAH PERKASA!

hahahahah

IntaNBerliaN said...

sy dah pnh g tmuduga konst n insp tpi gagal sbb berat kurang.. hihi

CikMai said...

dekat PD .. dekat lah kita nnti..ala boleh tahan punyeeee....

go go caiyok...

aizamia3 said...

insyaAllah.. moga dipermudahkan semasa menghadapi latihan di PD nanti.. ;)

Myra Jay said...

InsyaAllah mudah-mudahan dipermudahkan ye :)

sarah mohamad said...

Huihhh dengar kata latihan polis ni teruk jugak Heee apa2 semoga di permudahkan segalanya okay :)

:: Mrs.Eady :: said...

apepun tahniah dik :)

Makwe Kintan said...

tahniahla ... tp polis bg sy xmencabar sgtlah...hehe sy lebih suka askar... hehe...apapu tahniahla...& welcome to staff goverment club...thn jela telinga bila ada yg ckp org gomen ni tau ngular je...

shera haifa said...

oiuchh.. smoga brjaya dgn jayanye

siti kektus said...

pak polisi, moga berjaya ya. :D

FasiHaH SupiaN said...

huwaaaaahhhhh nak jadi bapak polisi dahhhhhh!!

MamaEma said...

INSYAALLAH..akan berjaya..ALHAMUDULILLAH dan TAHNIAH.

teringat kenangan masa interview dan ujian kecergasan dulu...dah cop lima-lima jari tanda lepas..tp apakan daya tak ada rezeki bila tak lepas dekat medical check-up...kantoi mata..
dan bersyukurlah juga walaupun tak dapat sarung pakaian seragam..dapat juga kerja di bawah polis...

THE LEKAT LEKIT STORY said...

elok la tu.. berkhidmat untuk negara.

Ujang9897 said...

amin...!!!!!!!! senang sket ada kwn2 keje polis ni..haahaha

Khairul Antasha said...

tahniah! konstabel gaji manyak masuk wooo.. hehehe

masa kat pusat latihan nanti bersiap sedia lah fizikal & mental ya.. :)

Mrs.Yie said...

kerja la apa2 pun asalkan halal :D

afiqazizan said...

Goodluck bro..Polis kan tugasnya jaga keamanan negara..satu kerja yang baik walaupun ada risikonya..:)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

jgn lepaskan peluang yg ada depan mata nie..

chaiyok2... aku tau ko boleh punya..wlpun boroi dan nmpak cam nak pancit tu..

hehehe... jaga stamina lepas nie..

xlama lagi..konpem ko kurus.. dan bertambah gelap.. hehehe~

nur`aini bt mohd isa said...

tahniah!!! semoga berjaya menjalani latihan....d dlm pst lthn nnti akan d ajar dr segala sapek..yg pntng mental dn fizikal sbb kita akan bertgs d lapangan nnti..bertemu dgn masyarakat yg mulut tajam mengalahkan pisau...gud luck! if pompuan boleh, lelaki pon boleh kn??? last intake pompuan thn 2008 lthn 7 bulan :) dan jurulatih sume lelaki..da best kna ragging!!! :)

Anonymous said...

Bleh tnye x ? Tempoh selepas medical nk twu cmfirm di pilih ke rekrut tu bpe lme ?

Anonymous said...

Dlm polis semua seimbang baik latihan fizikal dan undang2. Tentera lebih kpd fizikal krn dilatih utk perang. Tp adakah jd polis x boleh bperang? Jwbnye tentulah boleh krn dlm polis juga ade unit infantri (PGA)-tambah kursus lg 3 bln asas hutan. Skrg ni zaman aman jd tiada kerahan mcm dulu. Yg berminat boleh join. X minat boleh join lg mcm2 unit. Urban warfare? Boleh join JSJ.

muhammad naufal amir said...

Awak da kawin lom?msti cumel. . Hehe
Wchat : matperang123