CARA UNTUK MATIKAN BENANG DALAM JAHITAN | impianku dalam mimpiku

Monday, March 24, 2014

CARA UNTUK MATIKAN BENANG DALAM JAHITAN

Assalamualaikum...

BENANG... aktiviti menjahit biasanya dikuasai oleh golongan wanita... tapi ko orang jangan ingat lelaki xreti menjahit... lagi-lagi orang bujang... xkan koyak siket nk suruh mak jahit kan.. jahit la sndiri.. lagi-lagi port yang biasa koyak ialah kelengkang seluar.. mane tak nye.. asyik mengangkang je depan tv.. :)



Tapi ak bukan nak citer pasal sape lagi hebat menjahit.. tapi nk citer macam mane nak matikan benang masa menjahit...  ko orang fahamkan maksud "matikan" benang tu.. kalo xfaham, senang citer maksud aku, lepas ko orang dah siap terkemut-kemut menjahit tu, cam mane finishing die yg wat jahitan ko orang tu kuat... ini merujuk kepada jahitan tangan ye, bukan menggunakan mesin...

Lagi satu, entry ni bukan nk tunjukkan cara nya, tapi nk tanye ko orang macam mana caranye... haha.. sebb sampai la ni haram jadah aku tak reti.. memang ada caranya kan.. tapi cam aku biasanya, last sekali putuskan benang tu, and then ikat mati je la dua tiga kali.. tak pun ko cucuk je jarum sane sini sampai dh berbelit-belit baru ko putuskan... haha..

Cam ko orang yang expert menjahit ni leh tolong bagi tau cara yang betulnya.. hahaha :)

Sekian...

p/s : kalau dah kawen kan senang.... suruh orang rumah je jahitkan.. :)


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi
dapat ilmu
hahaa

:: idzwa :: said...

kalo dapat org umah tak reti jahit same gak haru..hehehe..

Umi Qi said...

Haaa bgus sgt entry cm ni org bujang up tau...baguss....caranya nak matikan benang tuh last sekali jahit byk kali tempat yg sama dlm 2-3 kali...kemudian potong je dgn gunting...sebab apa Umi Qi suh jahit tempat tuh berulang kali...sah bila last sekali nak gunting xkan tertanggal dah benang...bagusss la rajin jahit seluar sendiri :D

Fazleyatul Aini said...

aku tak pandai menjahit. sekian !

Ezad Skytech said...

aq tahu secara semulajadi cara matikan benang tapi aq tak reti nak explain la pulak...HAHA

ct kektus said...

gaya macam nak tunjukkan cara-caranya. hahaha

alaa, jait 2,3 kali kat tempat sama tu je. mcm umi Qi cakap tuu. :D