KAKITANGAN AWAM WAJIB BUAT PERSONAL LOAN? | impianku dalam mimpiku

Monday, March 18, 2013

KAKITANGAN AWAM WAJIB BUAT PERSONAL LOAN?

Assalamualaikum...

PERSONAL LOAN... setiap manusia kat muka bumi ni tak lari daripada berhutang.. lagi-lagi zaman sekarang ni kan.. tak kan nak beli kereta pon cash, umah pon cash.. nak mampos.. mane nak korek duit.. :)

Tapi apa yang aku nk bincang kan ni ialah pasal personal loan.. dalam bahasa malaysia nya adalah pinjaman peribadi daripadi institusi-institusi perbankan negara yang diiktiraf... hehe.. 

semua sedia maklum bank2 ni sume pantang kalau kakitangan kerajaan yang nak wat buat loan.. bukan men dengan hati terbuka nak luluskan... cuba kalau kakitangan swasta, macam2 prosedur nak kena wat kan.. yang tu la. yang ni la.. last2 sekali kena reject kalau tak cukup kriteria... :)

Aku yang baru menceburi alam pekerjaan dalam kategori penjawat awam dapat menyaksikan fenomena ini.. adakah wajib bagi seseorang penjawat awam itu untuk membuat personal loan????? banyak nasihat dan tunjuk ajar dari orang lama yang aku dapat pasal personal loan ni.. antaranya:-

- "tak payah lah wat loan.. nanti mampu ke nk bayar?.. aku dari dl sampai sekarang xpernah wat loan.. hidup lagi smpai sekarang.."

- "kalau nak buat loan tu jangan la buat banyak-banyak.. buat siket2 dulu.. buat yang perlu je.. anti tak cukup akan datang leh wat lagi.."

- "kalau nak buat loan baik dentum maximum terus.. kalau basic kata leh wat 60 ribu... sapu je terus.. senang, sekali jalan je.."

- " buat je loan tu.. tapi pandai la nak guna duit tu cam mane.. separuh simpan, separuh guna.. (aku rasa percent untuk "guna" lagi tinggi kut dari percent untuk "simpanan").."

sumber : google.com


Setakat sekarang ni, majoriti rakan-rakan seperjuangan aku ni dah buat personal loan ni.... ape yang aku nengok, sesetengah nye boleh la kawal diri tu, tapi ada gak yang hanyut.. mana taknye, dalam semnggu, 80% duit tu dah habis dibelanjakannye.. xtau la ape yang dibelinya..

Pada pendapat aku la, pasal benda ni bukannye wajib buat, tapi boleh dikatakan harus wat kut.. hehe.. advantage kata kan.. kena guna peluang ni.. tapi terpulang kepada diri masing-masing untuk menguruskannye.. dan kalau leh, cuba buat duit pinjaman tu memberi manfaat kepada diri tu balek..jangan nampak sangat pembaziran... ini aku nasihat kat diri aku ni sekali walaupun sekarang ni aku xbuat loan tu lagi, tapi pasti lambat laun aku akan buat jugak kan..

pendapat ko orng lak macam mane????

Sekian..


IMAGINE OUR LIFE FOR OUR FUTURE

8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

erks..ye ke nih??

Lya Colours said...

kalau takde tujuan, nak buat apa buat loan. lain la kalau nak kawen duit tak cukup ke. boleh la gak. ko nak kawen eh topek ? hikssssss

dhiera said...

erk... entah ye. susah sgt ke hidup sampai perlu buat personal loan? ke sekadar mentaliti?

Cik Tia said...

eee .. susah pinjam ni semua .. mula2 senang lah .. duit masyuk .. karang nak membayar macamana? menganga lah jawabnyaaa ..

Ema Blog said...

mesti ada tujuan untuk uat personal loan ni..

Chuu Muqhlis said...

tambah komitmen?

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

elakkan wat personal loan.. sekali dah terjebak.. nanti asyik nak wat loan je..

melainkan..ianya tersangat..sangat..sangat terdesak...

aizamia3 said...

Itu jalan terakhir klu dah xde cara lain..